Ciasteczka na patyku (na walentynki)
Dzień dobry walentynkowo - życzę wam dużo ciepła i miłości na każdy dzień roku ♥️
CIASTECZKA NA PATYKU - kto by zjadł taki walentynkowy domowy prezent? 💝
PRZEPIS / 8szt
▫️Nadzienie - zmielić na gęsta masę:
15 suszonych daktyli (namocz ok 15 min)
3 ciasteczka maślane
2 łyżki mielonych orzechów
1 łyżka kakao
1 łyżka masła migdałowego
5 łyżek mleka migdałowego
Białę drażetki czekoladowe (200g) rozpuścić, pół czekolady zabawiłam różowym barwnikiem
Wlej odrobine różowej czekolady a następnie białej czekolady do foremki na lody na patyku, rozsmaruj na spodzie i bokach formy
Włóż patyk, wstaw do zamrażarki (aż czekolada stwardnieje) Jeszcze raz posmaruj boki formy czekoladą (upewnij się że boki formy są solidne). Ponownie wstaw do zamrażarki
Gdy czekolada jest twarda włóż około łyżkę nadzienia. Ulóż tak, by nie wystawało z foremki, następnie zalej resztą czekolady. Wstaw do zamrażarki
Po wyjęciu z formy ozdób swoje Ciasteczka.
Ja użyłam białej czekoldady, złotego i białego pyłku który nadał pięknego połysku, różowej i białej posypki. Do tego białe serduszka czekoladowe 🤍
________
🇬🇧
Good morning and Happy Valentines everyone.
What do you think about my CAKESICLES? Would you like a little home made gift like this one?
✔️RECIPE / 8 pieces
▫️Filling - blend together:
15 dates (soaked for 15 min)
3 biscuits
2 tbsp chopped nuts
1 tbsp cocoa
1 tbsp almond butter
5 tbsp almond milk
Melt chocolate melts. Pour half into separate bowl and add bit of pink food colour
Add a bit of pink chocolate and white chocolate into popsicle cavity. Paint it into a thin layer on the bottom and up the sides. Insert popsicle stick, pop the mold into the freezer, chill until the candy hardens.
Add more white chocolate on the sides of the popsicle mold to strengthen the structure, chill again.
Scoop out 1 tbsp of the filling and press it into the candy shell. Spoon white chocolate over top and scrape off any excess white chocolate. Chill until the candy hardens.
Decorate however you want
Komentarze