Lody awokado
Przepis z ksiązki kucharksiej z 1947 roku. Jeśli nigdy nie próbowałeś lodó awokado to polecam ten przepis, są przepyszne.
Umieść mleko, cukier i sól w garnku i podrzej. Mieszaj aż cukier się rozuści i mleko jest gorące ale nie gotuje się
Jajka ubij trzepaczką i zalej gorącym mlekiem ciagle mieszając. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
Awokado zemnij (lub zblenduj). Dodaj sok z połowy cytryny i wymieszaj. Dodaj awokado do reszty i wymieszaj dokładnie. Wlej do naczynia i wstaw do zamrażarki na ok 6godzin.
SKŁADNIKI:
140g cukier
szczypta soli
420ml mleka tłustego
2 jajka
140g cukier
szczypta soli
420ml mleka tłustego
2 jajka
200ml śmietany kremówki
2 awokado
1/2 cytryny
1/2 cytryny
WYKONANIE:
Umieść mleko, cukier i sól w garnku i podrzej. Mieszaj aż cukier się rozuści i mleko jest gorące ale nie gotuje się
Jajka ubij trzepaczką i zalej gorącym mlekiem ciagle mieszając. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
Awokado zemnij (lub zblenduj). Dodaj sok z połowy cytryny i wymieszaj. Dodaj awokado do reszty i wymieszaj dokładnie. Wlej do naczynia i wstaw do zamrażarki na ok 6godzin.
SMACZNEGO
Komentarze