Lody awokado

Przepis z ksiązki kucharksiej z 1947 roku. Jeśli nigdy nie próbowałeś lodó awokado to polecam ten przepis, są przepyszne. 

SKŁADNIKI:

⁠140g cukier
szczypta soli
420ml mleka tłustego
2 jajka
200ml śmietany kremówki
2 awokado
1/2 cytryny


WYKONANIE:

Umieść mleko, cukier i sól w garnku i podrzej. Mieszaj aż cukier się rozuści i mleko jest gorące ale nie gotuje się

Jajka ubij trzepaczką i zalej gorącym mlekiem ciagle mieszając. Dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.

Awokado zemnij (lub zblenduj). Dodaj sok z połowy cytryny i wymieszaj. Dodaj awokado do reszty i wymieszaj dokładnie. Wlej do naczynia i wstaw do zamrażarki na ok 6godzin.


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty