Chlebek bananowy owsiankowy

Na dobry początek dnia prosto z piekarnika, ciepły pięknie pachnący chlebek owsiany bananowy 💚⁠ Zrobiłam też kilka babeczek, troche mi się za bardzo przypiekły, 50min to za długo dla mini wersji, następnym razem skrócę czas pieczenia, bo chcę stworzyć idealną mini wersję bardziej poręczną do zabrania do pracy.

Najprostszy chlebek bananowy z płatków owsianych wychodzi mięciutki, pulchniutki, aromatyczny, pyszny 💓⁠ ⁠


SKŁADNIKI:⁠

⁠3 średnie dojrzałe banany ( ok.300g)⁠
2 jajka⁠
1 łyżka słodzika⁠
1 łyżeczka proszku do pieczenia⁠
100g płatków owsianych⁠


WYKONANIE:⁠

⁠Banany rozgnieść widelcem na papkę, wbić 2 jajka, ubić przez chwilę mikserem.

Płatki owsiane wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do owocowej masy, wymieszać dokładnie. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaj trochę mleka.

Przelać masę do formy. Piec w 180°C przez ok.50 minut.⁠

________________________________________________________

For the perfect start to the day straight from the oven, warm banana bread. The most simple banana bread made of oatmeal.⁠ Soft, plump, aromatic and sweet. Perfect for breakfast 💓⁠ ⁠I've made few little muffins and I must say 50min baking time is way too much for a mini version so they came out bit burned. I shall try next time reduce the time as I wanna create mini version that can be packed to work easily.


⁠⁠INGREDIENTS:⁠


⁠3 medium ripe bananas (about 300g)⁠
2 eggs⁠
1 tablespoon of sweetener⁠
1 teaspoon of baking powder⁠
100g of oats⁠


METHOD:⁠

⁠Mash the bananas with a fork to a mush, add 2 eggs, beat for a while with a mixer.⁠

Mix the oats with baking powder, add to the fruit batter, mix thoroughly.⁠ If batter is to thick add dash of milk⁠

Pour the batter into the form. Bake at 180°C for about 50 minutes.⁠


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty