Chleb z blaszki

Na dobry początek dnia - chleb własnej roboty. Takie pyszne, chrupiące pieczywo na śniadanie poprawia mi humor. Będą pyszne kanapki, mniam, mniam 😋⁠⁠

SKŁADNIKI:

320g mąki pszennej ⁠
320g ciemnej / razowej mąki
40g rozpuszczonego masła⁠
200ml mleka⁠
150ml wody⁠
2 łyżeczki cukru⁠
7g drożdży suchych (instant)⁠
1 łyżeczka soli⁠
1 jajko do posmarowania⁠
mak, sezam, słonecznik⁠

WYKONANIE:⁠

Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać aż wszystko się dobrze połączy (jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody) i wyrobić ciasto.⁠ Przykryć ściereczką i odstawić by wyrosło
⁠Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i delikatnie uformować prostokąt. Przełożyć do blaszki i odstawić na 30min do ponownego wyrośnięcia
Chile posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub innymi ziarnami.⁠ Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temp 180C / 20min⁠

⁠_______
🇬🇧
Fresh bread for breakfast is a real treat. Fluffy, soft inside and crispy crust on the outside 🍞

INGREDIENTS: 

320g plain flour ⁠
320g wholemeal bread flour⁠
40g melted butter⁠
200ml milk⁠
150ml water⁠
2 tsp of sugar⁠
7g instant yeast
1 tsp salt⁠
1 egg for brushing⁠
seeds: poppy, sesame, sunflower⁠

⁠METHOD:

Put all the ingredients in a bowl. Mix everything until combined (if the dough is too thick, add a little water) and knead the dough. Cover with a cloth and set aside to rise
⁠Put the dough on the table and shape into rectangle. Place the dough on the loaf pan, set aside for 30 minutes to rise again. Brush the dough with beaten egg, sprinkle with seeds. Put into preheated oven, bake at 180C / 20min



SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty