Zupa Śmietnik (niby gulasz)
Zaglądam do lodówki i zastanawiam się co ugotować? trochę tego, trochę tamtego... Najlepszy sposób - wrzucić wszystko w garnek, przyprawić i zrobić niby gulasz.
SKŁADNIKI:
500g mięsa (szynka wieprzowa)
1 średnia cebula
10 ząbków czosnku
300g pieczarek
1 kostka mięsna (lub rosołowa)
1 litr wody (+ 200ml)
1 mała cukinia
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kucharka
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
WYKONANIE:
Szynkę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Przełożyć do dużego garnka.
![](https://1.bp.blogspot.com/-WVEMDmr2mfY/T149ZZFkLSI/AAAAAAAAEvo/f-VzZZlnwR8/s320/DSC_2423.JPG)
Kostkę mięsną rozpuścić w 200 ml wody. Wlać wywar do garnka.
![](https://2.bp.blogspot.com/-V1fOLW9Crfw/T149eNo8gcI/AAAAAAAAEvw/ZNHTJS_2Orc/s320/DSC_2425.JPG)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć dorzucić do mięsa. Wcisnąć czosnek.
![](https://4.bp.blogspot.com/-8rGZrCgqqm8/T149LzAnq-I/AAAAAAAAEvQ/tbTfi79CRZg/s320/DSC_0641.JPG)
Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do garnka.
![](https://4.bp.blogspot.com/-Po0t6ZfO_eU/T149OAw1EsI/AAAAAAAAEvY/r0WUoSMs8dg/s320/DSC_0648.JPG)
Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, wodę i gotować kolejne 20-30 min.
![](https://3.bp.blogspot.com/-lst0yqEGIAs/T149pq7d8TI/AAAAAAAAEwA/TKZZVavv3-c/s400/DSC_2430.JPG)
Dorzucić pokrojona cukinię i paprykę, dodać przyprawy i gotować kolejne 10-15min.
![](https://2.bp.blogspot.com/-MCM95aPayGM/T149tDi5R4I/AAAAAAAAEwI/QqcEub6Eq4c/s320/DSC_2436.JPG)
Jeśli zupa jest za gęsta można dolać więcej wody.
Zupę można posypać startym serem żółtym oraz podawać z chlebkiem czosnkowym.
![](https://1.bp.blogspot.com/-a6iVYetA99w/T14-Bjqpd-I/AAAAAAAAEws/ysUUdUxecJE/s640/DSC_2459.JPG)
Smacznego
Edyta
SKŁADNIKI:
500g mięsa (szynka wieprzowa)
1 średnia cebula
10 ząbków czosnku
300g pieczarek
1 kostka mięsna (lub rosołowa)
1 litr wody (+ 200ml)
1 mała cukinia
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kucharka
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
WYKONANIE:
Szynkę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Przełożyć do dużego garnka.
Kostkę mięsną rozpuścić w 200 ml wody. Wlać wywar do garnka.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć dorzucić do mięsa. Wcisnąć czosnek.
Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do garnka.
Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, wodę i gotować kolejne 20-30 min.
Dorzucić pokrojona cukinię i paprykę, dodać przyprawy i gotować kolejne 10-15min.
Jeśli zupa jest za gęsta można dolać więcej wody.
Zupę można posypać startym serem żółtym oraz podawać z chlebkiem czosnkowym.
Smacznego
Edyta
Komentarze