Zupa Śmietnik (niby gulasz)
Zaglądam do lodówki i zastanawiam się co ugotować? trochę tego, trochę tamtego... Najlepszy sposób - wrzucić wszystko w garnek, przyprawić i zrobić niby gulasz.
SKŁADNIKI:
500g mięsa (szynka wieprzowa)
1 średnia cebula
10 ząbków czosnku
300g pieczarek
1 kostka mięsna (lub rosołowa)
1 litr wody (+ 200ml)
1 mała cukinia
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kucharka
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
WYKONANIE:
Szynkę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Przełożyć do dużego garnka.

Kostkę mięsną rozpuścić w 200 ml wody. Wlać wywar do garnka.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć dorzucić do mięsa. Wcisnąć czosnek.

Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do garnka.

Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, wodę i gotować kolejne 20-30 min.

Dorzucić pokrojona cukinię i paprykę, dodać przyprawy i gotować kolejne 10-15min.

Jeśli zupa jest za gęsta można dolać więcej wody.
Zupę można posypać startym serem żółtym oraz podawać z chlebkiem czosnkowym.

Smacznego
Edyta
SKŁADNIKI:
500g mięsa (szynka wieprzowa)
1 średnia cebula
10 ząbków czosnku
300g pieczarek
1 kostka mięsna (lub rosołowa)
1 litr wody (+ 200ml)
1 mała cukinia
1 papryka zielona
1 puszka pomidorów
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kucharka
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
WYKONANIE:
Szynkę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Przełożyć do dużego garnka.
Kostkę mięsną rozpuścić w 200 ml wody. Wlać wywar do garnka.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć dorzucić do mięsa. Wcisnąć czosnek.
Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć i wrzucić do garnka.
Dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, wodę i gotować kolejne 20-30 min.
Dorzucić pokrojona cukinię i paprykę, dodać przyprawy i gotować kolejne 10-15min.
Jeśli zupa jest za gęsta można dolać więcej wody.
Zupę można posypać startym serem żółtym oraz podawać z chlebkiem czosnkowym.
Smacznego
Edyta
Komentarze