Kulki ryżowo-serowe

Witajcie kochani. Święta juz za nami, ale przed nami sylwestrowa impreza. Tymczasem przynoszę przepis dobry na przekąskę w sam raz na domową imprezkę. Kulki serowo ryżowe. Super proste do zrobienia i nie trzeba wielu składników.⁠



SKŁADNIKI:⁠

250g ugotowanego ryżu⁠
200g startej mozzarelli⁠
1 jajko⁠
pieprz⁠, sól⁠
bułka tarta do obtoczenia⁠
olej do smażenia⁠


WYKONANIE:⁠⁠

Ugotowany i ostudzony ryż wrzucić do robota kuchennego. Dodać mozzarellę, jajko, pieprz i sól.⁠ Zmiksować w robocie kuchennym. Powstanie dość gęsta papka, z której należy ulepić kulki.⁠ Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej.⁠

Smażyć chwilę w głębokim oleju, obracając je tak, aby się zrumieniły z każdej strony.⁠

Podawać np z salsą.⁠

_______________________________⁠


Hello guys. Christmas is behind us, but the New Year's Eve party is ahead of us. So, I'm bringing you a great party food recipe just in time for a home party. Cheese and rice balls. Super easy to make and you don't need many ingredients.⁠


INGREDIENTS:

250g cooked rice⁠
200g grated mozzarella⁠
1 egg⁠
sat, pepper⁠
breadcrumbs⁠
frying oil⁠


METHOD:

Put the cooked and cooled rice into a food processor. Add mozzarella, egg salt and pepper and blend. A thick paste will be formed, from which you should make balls. Roll each ball in breadcrumbs. Fry in deep oil until ball ale light brown on all sides. ⁠
Serve with salsa.⁠



SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty