Wołowina po burgundzku
SKŁADNIKI:
100g wędliny (boczek, szynka)
600g wołowiny
1 duża marchew
1 cebula
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
200 ml bulionu (kostka rosołowa + 200ml wody)
czerwone wino (ok 150 ml)
garść tymianku
pieprz
odrobina mąki
WYKONANIE:
Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć.

Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na dość dużym ogniu razem z wędliną.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę i marchew pokroić w plastry i delikatnie podsmażyć. Wrzucić do naczynia żaroodpornego
Bulion rosołowy wlać do naczynia, dodać liść laurowy, wcisnąć czosnek oraz szczyptę pieprzu, zalać winem, wrzucić garść tymianku.

Wstawić do rozgrzanego do 200 st piekarnika bez przykrycia i zapiekać 10 min. Po 10 min przykryć naczynie i zapiekać około 2 i pół godziny w 180 stopniach.

GOTOWE

Smacznego
Edyta
100g wędliny (boczek, szynka)
600g wołowiny
1 duża marchew
1 cebula
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
200 ml bulionu (kostka rosołowa + 200ml wody)
czerwone wino (ok 150 ml)
garść tymianku
pieprz
odrobina mąki
WYKONANIE:
Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na dość dużym ogniu razem z wędliną.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę i marchew pokroić w plastry i delikatnie podsmażyć. Wrzucić do naczynia żaroodpornego
Bulion rosołowy wlać do naczynia, dodać liść laurowy, wcisnąć czosnek oraz szczyptę pieprzu, zalać winem, wrzucić garść tymianku.
Wstawić do rozgrzanego do 200 st piekarnika bez przykrycia i zapiekać 10 min. Po 10 min przykryć naczynie i zapiekać około 2 i pół godziny w 180 stopniach.
GOTOWE
Smacznego
Edyta
Komentarze