Ciasto cytrynowe (vegan)

Dzień dobry kochani. Dzisiaj przepis na puszyste, miękkie i przepyszne CIASTO CYTRYNOWE 💜 w stylu wegańskim. Wyszło mega.⁠


PRZEPIS:⁠

⁠▫️⁠ Mokre składniki⁣⁠
60ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny⁠
60ml mleka sojowego⁣⁠
185g jogurtu bezmlecznego o temperaturze pokojowej⁠
110g oleju kokosowego lub masła roślinnego⁠
100g cukru⁠

⁠▫️⁠ Suche składniki⁣⁠
270g mąki⁠
2 łyżeczki proszku do pieczenia⁣⁠
1 łyżeczka sody oczyszczonej ⁠
1/4 łyżeczki soli⁠


WYKONANIE:

Mąkę przesiać, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dobrze wymieszać. Połącz mleko i sok z cytryny, odstaw na bok. Mikserem wymieszaj olejem kokosowy (masło), cukier i jogurt. ⁠

Dodaj połowę mąki i wymieszaj na niskim obrotach. Dodać mleko i sok z cytryny oraz pozostałą mieszankę mąki, mieszać na średnich obrotach przez około 1-2 minuty lub do uzyskania gładkości. ⁠

Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piec 55 minut w 175C ⁠

⁣⁠
__________________________________________⁠


Good morning my lovelies. Today Im bringing recipe for moist and fluffy LEMON CAKE 💜 ⁣⁠vegan friendly. It is really yummy.⁠
⁠⁠⁠

RECIPE:⁣⁠

⁠⁠▫️ ⁠Wet ingredients⁣⁠
60ml freshly squeezed lemon juice⁠
60ml unsweetened soy milk⁣⁠
185g dairy free yogurt, room temperature⁠
110g coconut oil or dairy free butter⁠
100g sugar⁠

⁣⁠⁠▫️ ⁠Dry ingredients⁣⁠
270g flour⁠
2 tsp baking powder⁣⁠
1 tsp baking soda⁠
1/4 tsp salt⁠

⁣⁠
INSTRUCTIONS:⁣⁠

Sift flour, baking powder, baking soda, salt and mix well. Combine milk and lemon juice, set aside. In a stand mixer, cream together coconut oil, sugar and yogurt. Add in half of the flour mixture and mix on low.⁠

Add in milk & lemon juice and the remaining flour mixture, Mix on medium speed for about 1-2 mins or until smooth. ⁠

⁣⁠Transfer batter into a prepared loaf pan. Bake for 55 minutes 175C ⁠



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty