Ciasto cytrynowe (vegan)
Dzień dobry kochani. Dzisiaj przepis na puszyste, miękkie i przepyszne CIASTO CYTRYNOWE 💜 w stylu wegańskim. Wyszło mega.
PRZEPIS:
▫️ Mokre składniki
60ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
60ml mleka sojowego
185g jogurtu bezmlecznego o temperaturze pokojowej
110g oleju kokosowego lub masła roślinnego
100g cukru
▫️ Suche składniki
270g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dobrze wymieszać. Połącz mleko i sok z cytryny, odstaw na bok. Mikserem wymieszaj olejem kokosowy (masło), cukier i jogurt.
Dodaj połowę mąki i wymieszaj na niskim obrotach. Dodać mleko i sok z cytryny oraz pozostałą mieszankę mąki, mieszać na średnich obrotach przez około 1-2 minuty lub do uzyskania gładkości.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piec 55 minut w 175C
Good morning my lovelies. Today Im bringing recipe for moist and fluffy LEMON CAKE 💜 vegan friendly. It is really yummy.
RECIPE:
▫️ Wet ingredients
60ml freshly squeezed lemon juice
60ml unsweetened soy milk
185g dairy free yogurt, room temperature
110g coconut oil or dairy free butter
100g sugar
▫️ Dry ingredients
270g flour
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
INSTRUCTIONS:
Sift flour, baking powder, baking soda, salt and mix well. Combine milk and lemon juice, set aside. In a stand mixer, cream together coconut oil, sugar and yogurt. Add in half of the flour mixture and mix on low.
Add in milk & lemon juice and the remaining flour mixture, Mix on medium speed for about 1-2 mins or until smooth.
Transfer batter into a prepared loaf pan. Bake for 55 minutes 175C
PRZEPIS:
▫️ Mokre składniki
60ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
60ml mleka sojowego
185g jogurtu bezmlecznego o temperaturze pokojowej
110g oleju kokosowego lub masła roślinnego
100g cukru
▫️ Suche składniki
270g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Mąkę przesiać, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dobrze wymieszać. Połącz mleko i sok z cytryny, odstaw na bok. Mikserem wymieszaj olejem kokosowy (masło), cukier i jogurt.
Dodaj połowę mąki i wymieszaj na niskim obrotach. Dodać mleko i sok z cytryny oraz pozostałą mieszankę mąki, mieszać na średnich obrotach przez około 1-2 minuty lub do uzyskania gładkości.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piec 55 minut w 175C
__________________________________________
Good morning my lovelies. Today Im bringing recipe for moist and fluffy LEMON CAKE 💜 vegan friendly. It is really yummy.
RECIPE:
▫️ Wet ingredients
60ml freshly squeezed lemon juice
60ml unsweetened soy milk
185g dairy free yogurt, room temperature
110g coconut oil or dairy free butter
100g sugar
▫️ Dry ingredients
270g flour
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
INSTRUCTIONS:
Sift flour, baking powder, baking soda, salt and mix well. Combine milk and lemon juice, set aside. In a stand mixer, cream together coconut oil, sugar and yogurt. Add in half of the flour mixture and mix on low.
Add in milk & lemon juice and the remaining flour mixture, Mix on medium speed for about 1-2 mins or until smooth.
Transfer batter into a prepared loaf pan. Bake for 55 minutes 175C
SMACZNEGO
Komentarze