Czekoladowe mini tarty z owocami
Mini tarty bez pieczenia z kremowym czekoladowym nadzieniem i owocami. Chyba nie trzeba bardzo zachęcać, bo ciężko się im oprzeć.
SKŁADNIKI:
Tarta:
400g zmiażdżonych herbatników
150g masła
Masa:
300g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki
50g masła
100g czekolady
3 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
300g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki
50g masła
100g czekolady
3 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
TARTA
Masło rozpuść, dodaj je do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.
Masę ciasteczkową przesyp na spód foremek, dociśnij do brzegów i spodu i wyrównaj. Odstaw do lodówki do zastygnięcia spodu (użyłam maluch silikonowych foremek)
MASA
Masło rozpuścić razem z czekoladą. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone utrzeć.Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Masę włożyć na tartę, udekorować dowolnymi owocami. Odstawić do lodówki na ok 2 godziny do zastygnięcia masy.▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
INGREDIENTS:
Tart:
400g crushed biscuits
150g butter
Filling:
300g mascarpone
100ml double cream
50g butter
100g chocolate
3 tablespoons icing sugar
METHOD:
TART:
Melt the butter, add it to crushed biscuits and mix thoroughly.
Pour the cookie mass onto the bottom of the mould (I used silicone cupcake moulds), press to the edges/sides and bottom and align. Leave in a fridge until it is completely set
FILLING:
Melt the butter and chocolate. Whip the cream with powdered sugar until stiff, add mascarpone and mix
Gradually add melted chocolate with butter. Spread the filling on the tart base, arrange you favourite fruits, put in the fridge until the filling sets properly
SMACZNEGO
ENJOY
Komentarze