Biszkopt z dżemem i z kremem

Dzień dobry. Tradycyjne ciasto biszkoptowe z masą i dżemem💗 ⁠Łatwe, lekkie i pyszne!⁠
Przepis wegański🌱 ale można składniki roślinne zastąpić tym co macie w lodówce😉⁠
Miłego dnia!⁠ Edyta♡⁠

SKŁADNIKI

◾️Ciasto⁠
350g mąki⁠
2 łyżeczki proszku do pieczenia⁠
160g drobnego cukru⁠
70ml oleju roślinnego⁠
300ml mleka owsianego⁠
1 łyżeczka pasty waniliowej⁠

◾️Masa⁠
200g masła roślinnego⁠
400g cukru pudru⁠

◾️dżem z czarnej porzeczki (lub dowolny)⁠


⁠WYKONANIE ⁠

◾️Ciasto⁠
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.⁠
W misce wymieszaj olej, mleko, cukier i wanilię. Wymieszaj dokładnie, dodaj do mąki i wymieszaj do połączenia.⁠ Wlej ciasto do formy i piecz 50min w 170. Po upieczeniu dokładnie wystudź.⁠
▪️Utrzyj masło aż będzie białe i puszyste. Stopniowo dodawaj cukier puder i ucieraj.⁠

Przekrój ciasto na pół. Posmaruj jedną połowę dżemem, na dżem wyłóż masę. Przełóż drugą połową. Posyp ciasto cukrem pudrem.⁠

__________________________________________⁠


Good Morning⁠. Classic sponge cake with jam and buttercream💗⁠ Easy, light and delicious!⁠
This recipe is vegan🌱⁠but you can use your everyday ingredients too 😉⁠
Have a great day!⁠ Love, Edyta♡⁠

✔️INGREDIENTS

◾️Sponge⁠
350g flour⁠
2tsp baking powder⁠
160g caster sugar⁠
70ml vegetable oil⁠
300ml oat milk⁠
1 tsp vanilla bean paste⁠

◾️Buttercream⁠
200g soft vegan butter⁠
400g icing sugar⁠

◾️blackcurrant jam⁠

✔️METHOD⁠

▪️Sponge⁠
Sift the flour and baking powder in a large bowl.⁠
Mix the vegetable oil, milk, sugar and vanilla and whisk to combine.⁠
Pour mixture over the flour and whisk until batteris smooth.⁠
Pour the batter into tin and bake for 50min/170C⁠
⁠Let it cool completely.⁠

▪️Buttercream⁠
Beat the butter until light and fluffy. Gradually add icing sugar and beat together.⁠

Cut the sponge in half. Spread jam on the one half, spread buttercream over the jam and place other half on the sponge on top. Sprinkle with icing sugar.⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty