Biszkopt z dżemem i z kremem
Dzień dobry. Tradycyjne ciasto biszkoptowe z masą i dżemem💗 Łatwe, lekkie i pyszne!
Przepis wegański🌱 ale można składniki roślinne zastąpić tym co macie w lodówce😉
Miłego dnia! Edyta♡
SKŁADNIKI
◾️Ciasto
350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160g drobnego cukru
70ml oleju roślinnego
300ml mleka owsianego
1 łyżeczka pasty waniliowej
◾️Masa
200g masła roślinnego
400g cukru pudru
◾️dżem z czarnej porzeczki (lub dowolny)
WYKONANIE
◾️Ciasto
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
W misce wymieszaj olej, mleko, cukier i wanilię. Wymieszaj dokładnie, dodaj do mąki i wymieszaj do połączenia. Wlej ciasto do formy i piecz 50min w 170. Po upieczeniu dokładnie wystudź.
▪️Utrzyj masło aż będzie białe i puszyste. Stopniowo dodawaj cukier puder i ucieraj.
Przekrój ciasto na pół. Posmaruj jedną połowę dżemem, na dżem wyłóż masę. Przełóż drugą połową. Posyp ciasto cukrem pudrem.
Good Morning. Classic sponge cake with jam and buttercream💗 Easy, light and delicious!
This recipe is vegan🌱but you can use your everyday ingredients too 😉
Have a great day! Love, Edyta♡
✔️INGREDIENTS
◾️Sponge
350g flour
2tsp baking powder
160g caster sugar
70ml vegetable oil
300ml oat milk
1 tsp vanilla bean paste
◾️Buttercream
200g soft vegan butter
400g icing sugar
◾️blackcurrant jam
✔️METHOD
▪️Sponge
Sift the flour and baking powder in a large bowl.
Mix the vegetable oil, milk, sugar and vanilla and whisk to combine.
Pour mixture over the flour and whisk until batteris smooth.
Pour the batter into tin and bake for 50min/170C
Let it cool completely.
▪️Buttercream
Beat the butter until light and fluffy. Gradually add icing sugar and beat together.
Cut the sponge in half. Spread jam on the one half, spread buttercream over the jam and place other half on the sponge on top. Sprinkle with icing sugar.
Przepis wegański🌱 ale można składniki roślinne zastąpić tym co macie w lodówce😉
Miłego dnia! Edyta♡
SKŁADNIKI
◾️Ciasto
350g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160g drobnego cukru
70ml oleju roślinnego
300ml mleka owsianego
1 łyżeczka pasty waniliowej
◾️Masa
200g masła roślinnego
400g cukru pudru
◾️dżem z czarnej porzeczki (lub dowolny)
WYKONANIE
◾️Ciasto
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
W misce wymieszaj olej, mleko, cukier i wanilię. Wymieszaj dokładnie, dodaj do mąki i wymieszaj do połączenia. Wlej ciasto do formy i piecz 50min w 170. Po upieczeniu dokładnie wystudź.
▪️Utrzyj masło aż będzie białe i puszyste. Stopniowo dodawaj cukier puder i ucieraj.
Przekrój ciasto na pół. Posmaruj jedną połowę dżemem, na dżem wyłóż masę. Przełóż drugą połową. Posyp ciasto cukrem pudrem.
__________________________________________
Good Morning. Classic sponge cake with jam and buttercream💗 Easy, light and delicious!
This recipe is vegan🌱but you can use your everyday ingredients too 😉
Have a great day! Love, Edyta♡
✔️INGREDIENTS
◾️Sponge
350g flour
2tsp baking powder
160g caster sugar
70ml vegetable oil
300ml oat milk
1 tsp vanilla bean paste
◾️Buttercream
200g soft vegan butter
400g icing sugar
◾️blackcurrant jam
✔️METHOD
▪️Sponge
Sift the flour and baking powder in a large bowl.
Mix the vegetable oil, milk, sugar and vanilla and whisk to combine.
Pour mixture over the flour and whisk until batteris smooth.
Pour the batter into tin and bake for 50min/170C
Let it cool completely.
▪️Buttercream
Beat the butter until light and fluffy. Gradually add icing sugar and beat together.
Cut the sponge in half. Spread jam on the one half, spread buttercream over the jam and place other half on the sponge on top. Sprinkle with icing sugar.
SMACZNEGO
Komentarze