Babeczki serowo- otrębowe
Mam problem jak to nazwać, bułka, ciastko.... ? hmm..
SKŁADNIKI:
430 g twarogu (przed zważeniem odcisnęłam go w papierowym ręczniku )
8 jajek
2 łyżki mąki kukurydzianej
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki otrąb pszennych
7g drożdży (takich w saszetce, nie świeżych)
2 łyżki chudego mleka
10 łyżek słodziku (lub 5 łyżek cukru pudru)
150 g jogurtu naturalnego
aromat śmietankowy lub waniliowy
WYKONANIE:
1. Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki.
2. Do żółtek dodać słodzik (lub cukier) i 2 łyżki mleka, ucierać (ubijać? nie wiem która forma jest poprawna) mikserem.
3. Odmierzyć 150g jogurtu i dodawać po łyżce do żółtek ciągle ucierając.
4. Dodać całą saszetkę (7g) drożdży, mąkę kukurydzianą i aromat. Zmiksować.
5. Następnie dodawać po łyżce twarogu, i miksować na wolnych obrotach
6. Na koniec dodać otręby i zmiksowac wszystko razem. Powstanie w miarę gęsta masa serowa.
7. Z lodówki wyjąć białka, dodać 5 łyżek ''Splendy'', ubić na sztywną pianę.
8. Pianę białkową dodajemy po łyżce do masy serowej. Mieszamy delikatnie. Masa zrobi się bardziej pulchna, jak również mniej gęsta.
9. Nakładamy masę do foremek, mniej - więcej do połowy, jak się komu łyżeczką nałoży. Ale nie więcej niż 3/4 wysokości foremki, bo ciasteczko wyrośnie.
Foremki posiadam tylko i wyłącznie silikonowe.. Nie wiem jak się piecze w blaszanych, ale papierzane mają tendencję przyklejania się do ciastka. Silikonowe natomiast są świetne! Polecam baaaardzo zainwestować w takowe.
10. Piec ciasteczka w temp 180 st przez 30 min (piekarnik elektryczny z termoobiegiem), aż nabiorą lekko brązowego koloru
Po upieczeniu, ciasteczka jeszcze gorące, wyjmujemy z foremek i zostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na ruszcie z piekarnika, by miały przepływ powietrza.
Ciasteczka dla rodzinki przecinam na pół i rozsmarowuję dżem, sklejam spowrotem ( tu rozcięłam ciasteczko by można było zobaczyć jak wygląda wewnątrz)

Dla mnie bułeczko - ciasteczka bez dżemu, nie przeszkadza mi to, bo są równie pyszne

Smacznego
Komentarze