Clafoutis z czereśniami



Och, kocham sezon czereśniowy. Kto jest fanem czereśni tak jak ja? 🙋‍♀️⁠
Chociaż lubię je jeść tak zwyczajnie, świeże, to ten przepis na czereśnie w cieście jest moim drugim ulubionym sposobem ich użycia. Clafoutis to pieczony francuski deser, tradycyjnie z całymi czarnymi wiśniami, wraz z pestkami, ponieważ pestki nadają potrawie smak przypominający migdały, ale ja wydrylowałam czereśnie i dodałam do ciasta kilka kropel ekstraktu migdałowego, po prostu dlatego, że wtedy deser jest łatwiejszy do jedzenia i nie muszę się martwić o przypadkowe złamanie zęba.⁠


SKŁADNIKI⁠


50g niesolonego masła⁠
3 jajka⁠
50g białego cukru⁠
30g mielonej mąki migdałowej⁠
80g mąki pszennej⁠
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego⁠
1/5 łyżeczki ekstraktu z migdałów⁠
200 ml mleka⁠
40 ml śmietany remówki⁠
350g świeżych czeręni (z pestkami lub bez)⁠
ciemny rum ⁠


WYKONANIE:

W misce wymieszaj czereśnie z rumem, odstaw na bok i by dobrze namokły.⁠

W misce miksera ubij jajka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Przesiej obie mąki do jajek oraz dodaj ekstrakt waniliowy i migdałowy i powoli ubij do uzyskania gładkiej masy. Roztop masło i dodaj do masy, a następnie stopniowo dodawaj mleko i śmietankę.⁠ Mieszaj a ciasto będzie gładkie. Powinno być w miarę gęste.
Wlej go do formy do pieczenia i połóż czereśnie na wierzchu.⁠

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 min w 180C. Sprawdź czy dser jest gotowy wbijając w środek wykałaczkę , jeśli wyjdzie czysta to jest gotowe, jeśli nie piecz przez kolejne  5-10min⁠

Deser możesz podawać na ciepło lub na zimno, ze śmietaną lub lodami.










Komentarze

Popularne posty