Clafoutis z czereśniami
Och, kocham sezon czereśniowy. Kto jest fanem czereśni tak jak ja? 🙋♀️
Chociaż lubię je jeść tak zwyczajnie, świeże, to ten przepis na czereśnie w cieście jest moim drugim ulubionym sposobem ich użycia. Clafoutis to pieczony francuski deser, tradycyjnie z całymi czarnymi wiśniami, wraz z pestkami, ponieważ pestki nadają potrawie smak przypominający migdały, ale ja wydrylowałam czereśnie i dodałam do ciasta kilka kropel ekstraktu migdałowego, po prostu dlatego, że wtedy deser jest łatwiejszy do jedzenia i nie muszę się martwić o przypadkowe złamanie zęba.
SKŁADNIKI
50g niesolonego masła
3 jajka
50g białego cukru
30g mielonej mąki migdałowej
80g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
200 ml mleka
40 ml śmietany remówki
350g świeżych czeręni (z pestkami lub bez)
ciemny rum
WYKONANIE:
W misce wymieszaj czereśnie z rumem, odstaw na bok i by dobrze namokły.
W misce miksera ubij jajka z cukrem, aż będą białe i puszyste. Przesiej obie mąki do jajek oraz dodaj ekstrakt waniliowy i migdałowy i powoli ubij do uzyskania gładkiej masy. Roztop masło i dodaj do masy, a następnie stopniowo dodawaj mleko i śmietankę. Mieszaj a ciasto będzie gładkie. Powinno być w miarę gęste.
Wlej go do formy do pieczenia i połóż czereśnie na wierzchu.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 min w 180C. Sprawdź czy dser jest gotowy wbijając w środek wykałaczkę , jeśli wyjdzie czysta to jest gotowe, jeśli nie piecz przez kolejne 5-10min
Deser możesz podawać na ciepło lub na zimno, ze śmietaną lub lodami.
Komentarze