Chleb domowy

Dzień dobry kochani. Wczoraj piekłam chleb i po porstu wyszedł rewelacyjnie, chrupka skórka a w środku mięciutki i puszysty. Polecam wypróbować⁠



SKŁADNIKI:
(dwa bochenki)⁠

6 kubków mąki⁠
3.5 kubka ciepłego mleka⁠ (dowolne -np pwsiane dla vegan)
2 płaskie łyżeczki soli⁠
10g drożdży instant⁠

⁠WYKONANIE:

W dużą miskę wsyp mąkę, sól i drożdże zamieszaj łyżką. Dolej mleko i łyżką wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie lejące i papkowate. Nie zagniatać tylko łyżką dokładnie wszystko wymieszać. Przykryj folią by ciasto nie wyschło i ściereczką i odstaw na 8 -12 godzin (ja odstawiam na noc)⁠

Na blat wsypać garść mąki, wylozyc ciasto z miski. Lekko oprószyć ciasto, preciąć na pół. Rękami uformować bochenek z każdej połowy - nie zagniatać! Oprósz ciasto delikatnie by się nie kleiło i przełóż do wyłożonego papierem garnka (nazynia) w którym będziesz piec chleb. Przykryj pokrywą i wstaw do ZIMNEGO! piekarnika. Nastaw na 30min /220C i piecz pod przykrciem. Po 30min zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30min⁠

⁠________________________________________⁠


Good morning everyone. Yesterday I baked homemade bread. It came out absolutely wonderful. Crunchy outside and soft and fluffy inside. This Bread does not require a lot of work or skills or even ingredients⁠

⁠RECIPE 
(2 portions)⁠

6 cups flower⁠
3.5 cups warm milk⁠ (any kind e.g oat milk for vegan)
2 tsp salt⁠
10g active yeast⁠

In a big bowl place flour, salt and yeast. Pour milk and mix it with a spoon. You don’t need to kneed the dough, just mix thoroughly with the soon. Dough will be quite soft, and sticky. ⁠
Cover it with cling film and then cloth on top and eave overnight for 12 h. It will triple in size⁠
Flour counter and place your dough on top, gentry cover all dough in flour- do not kneed. Cut in half and shape each part into round bread size, make sure you cover all sticky parts with flour. Place a parchment paper in a pan (or baking dish). Put your piece of bread inside and cover it. Place in a COLD oven and start baking - 30min/220C. After 30min remove lid and bake for further 30min⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty