Zupa meksykańska
Przepis czas jakiś temu podesłała mi Iza - bardzo uprzejmie dziękuję.
Wielokrotnie przyrządzana, ''sprzedana'' znajomym, osobiście bardzo mi smakuje.
Zupa szybka, dość łatwa do zrobienia a przede wszystkim: pychota, polecam każdemu.
SKŁADNIKI:
600g mięsa mielonego z indyka ( ja używam z indyka, ale wieprzowe też może być)
80g pora (około 1/2 średniej wielkości pora)
1/2 cebuli średniej wielkości
10 ząbków czosnku
1 papryka
1 duża puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli
200g koncentratu pomidorowego
1,7 L wody
1 łyżka przyprawy typu ''kucharek''
1 łyżeczka mieszanki ziół suszonych
1/2 łyżki przyprawy chilli pikantnej
WYKONANIE:
Z tej porcji wychodzi dość dużo zupy, myślę, że dla 6 osób powinno wystarczyć.
Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać)

Podsmażyć i wrzucić do garnka

Mięso podsmażyć i wrzucić do garnka

Wlać około 1,7 litra wody, dodać ''kucharek'' i mieszankę ziołową.

Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 min (mięso wieprzowe może wymagać dłuższego czasu gotowania)
Fasolę odcedzić (ja jeszcze przepłukuję wodą), kukurydzę również odcedzić i wrzucić do zupy.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawę chilli.
Gotować kilka minut.

Zupę można zgęścić mąką.
Osobiście tego nie robię, ale jeśli ktoś chce: rozmieszać 2 łyżki mąki z wodą, wlać do zupy mieszając.
Zupę w talerzu posypuję startą mozarellą i podaję z chlebem czosnkowym.
Chleb czosnkowy:
Bagietkę kroję na kromki, masło mieszam z czosnkiem granulowanym i mieszanką ziołową (dowolna ilość). Smaruję każdą kromkę i na 10 -15 min do piekarnika.
Smacznego
Edyta
Wielokrotnie przyrządzana, ''sprzedana'' znajomym, osobiście bardzo mi smakuje.
Zupa szybka, dość łatwa do zrobienia a przede wszystkim: pychota, polecam każdemu.
SKŁADNIKI:
600g mięsa mielonego z indyka ( ja używam z indyka, ale wieprzowe też może być)
80g pora (około 1/2 średniej wielkości pora)
1/2 cebuli średniej wielkości
10 ząbków czosnku
1 papryka
1 duża puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli
200g koncentratu pomidorowego
1,7 L wody
1 łyżka przyprawy typu ''kucharek''
1 łyżeczka mieszanki ziół suszonych
1/2 łyżki przyprawy chilli pikantnej
WYKONANIE:
Z tej porcji wychodzi dość dużo zupy, myślę, że dla 6 osób powinno wystarczyć.
Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać)
Podsmażyć i wrzucić do garnka
Mięso podsmażyć i wrzucić do garnka
Wlać około 1,7 litra wody, dodać ''kucharek'' i mieszankę ziołową.
Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 min (mięso wieprzowe może wymagać dłuższego czasu gotowania)
Fasolę odcedzić (ja jeszcze przepłukuję wodą), kukurydzę również odcedzić i wrzucić do zupy.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawę chilli.
Gotować kilka minut.
Zupę można zgęścić mąką.
Osobiście tego nie robię, ale jeśli ktoś chce: rozmieszać 2 łyżki mąki z wodą, wlać do zupy mieszając.
Zupę w talerzu posypuję startą mozarellą i podaję z chlebem czosnkowym.
Chleb czosnkowy:
Bagietkę kroję na kromki, masło mieszam z czosnkiem granulowanym i mieszanką ziołową (dowolna ilość). Smaruję każdą kromkę i na 10 -15 min do piekarnika.
Smacznego
Edyta
Komentarze
... ja do talerza dodaję jeszcze wiecej chilli, bo lubie bardzo , bardzo pikantną, ale ze względu na Nieletnią do gara dużo nie sypię :)
ps.ja ciut ja zmodyfikowałam...dodaję jeszcze 1 przyprawę meksykańska kamis ;-)
rolka