Nektarynki w cieście francuskim

Używanie gotowego ciasta sprawia, że te owocowe przysmaki są łatwe do zrobienia. Podawaj na ciepło jako deser lub na zimno na podwieczorek.
Puff pastry (ciasto francuskie) kupuję gotowe ale jeśli ktoś chce to oczywiście można samemu zrobić.


SKŁADNIKI:

250g nektarynek, pestki usunięte, grubo posiekane
Laska cynamonu
1 łyżka nektaru Agave
Jajko, całe, surowe
cukier puder



WYKONANIE:

Umieść nektarynki na patelni z cynamonem i syropem z agawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż nektarynki zaczną mięknąć. Zdejmij pokrywkę i gotuj, aż masa będzie lepka.
Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia, a następnie wyrzuć laskę cynamonu.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem do 180°C)  i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Rozwiń ciasto na powierzchni roboczej i pokrój w kwadraty o wymiarach 12 x 8cm. Umieść łyżkę masy owocowej w jednym rogu każdego kwadratu, zrób taki trójkąt nadzienia na cieście a następnie posmaruj krawędzie odrobiną ubitego jajka. Złóż jeden narożnik, aby utworzyć trójkąt, i naciśnij palcami, aby uszczelnić krawędzie.

Gotowe ciastka posmaruj pozostałym jajkiem. Piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy będą miały kolor złoty.

Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut, a następnie posypać cukrem pudrem.





SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty