Słodkie bułeczki z konfiturą jagodową

Słodkie bułeczki z nadzieniem jagodowym. Przepis już przetestowany wcześniej i robiłam je z wiśniami, dzisiaj inna konfitura ale efekt taki sam, pyszności ⁠
⁠⁠SKŁADNIKI:⁠

CIASTO:⁠
500g mąki pszennej⁠
7g opakowanie drożdży instant⁠
7 łyżek jogurtu naturalnego⁠
100ml mleka ciepłego⁠
4 łyżki cukru⁠
3 jajka (2 do ciasta, 1 jajko do posmarowania bułeczek)⁠
50g rozpuszczonego masła ⁠
NADZIENIE: konfitura z jagód⁠
KRUSZONKA: ⁠
0,5 szkl.mąki kukurydzianej⁠
3 łyżki cukru⁠
50g masła⁠


WYKONANIE:⁠

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do podwojenia objętości. ⁠
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 mniejszych bułeczek. Każdą bułeczkę spłaszczyć w dłoni i położyć na środek konfiturę. Uformować.⁠
Bułeczki ułożyć na blaszce, przykryć i poczekać około 15 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kukurydzianą kruszonką.⁠
Piec w 180°C przez 25min⁠

▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠

⁠⁠Today the recipe for delicious sweet buns filled with blueberry conserve. I have used same recipe as before for my cherry buns. Its equally delicious⁠
⁠⁠INGREDIENTS:⁠

DOUGH:
500g plain flour⁠
7g ( 1 sachet) instant yeast⁠
7 tablespoons of plain yogurt⁠
100ml warm milk⁠
4 tablespoons of sugar⁠
3 eggs (2 for dough, 1 egg for brushing rolls)⁠
50g butter melted⁠
FILLING: blueberry conserve⁠
CRUMBLE:⁠
0.5 cups cornflour⁠
3 tablespoons of sugar⁠
50g soft butter⁠
METHOD:⁠

Mix all ingredients for the dough and knead until well combined. Set aside until it double the volume.⁠
Divide the risen dough into 12 pieces, form a circular shape. Flatten each ball and put the jam in the center and wrap it up in a little sack.⁠
Arrange rolls on a baking tray, cover and wait about 15 minutes. After this time, smear with beaten egg and sprinkle with crumble.⁠
Bake at 180°C for 25min⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty