Babeczki czekoladowe z kremem

Kto jest w stanie się oprzeć domowej babeczce puszystym kremem ? Na pewno nie ja! Dzieło mojej córci 💗💗💗



SKŁADNIKI:


BABECZKI :
3 duże jajka
2 duże żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki, podzielona (250 ml)
2 szklanki uniwersalnej mąki (240 gramów)
1 1/2 szklanki cukru pudru (300 gramów)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka niesolonego masła, pokrojonego w kostkę i zmiękczonego do temperatury pokojowej (226 gramów)


KREM:
450 g cukru pudru
225 g masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej (226 gramów)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
60 ml śmietany kremówki 

dowolne kolory (lub kakao na ciemny krem)




WYKONANIE:

BABECZKI:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C
2. W misce połącz jajka, żółtka i 1/2 szklanki maślanki. Odstaw na bok
3. Mąka, cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sól, kakao, masło pokrojone w kostkę i pozostałe 1/2 szklanka maślanki ubić na niskiej obrotach, do połączenia składników, następnie zwiększyć prędkość na wysoką i ubić, aż konsystencja będzie lekka i kremowa
4. Stopniowo dodaj mieszankę jajek
5. Wypełnij foremki do babeczek masa, nie więcej niż 2/3 wysokości. Piec ok. 20min
6. Ozdobić kremem gdy ciasteczka wystygną


KREM:

Na niskich obrotach zmiksuj cukier puder, masło, wanilię i śmietanę. Gdy składniki się połączą zwiększ do max prędkości i ubijaj aż masa będzie puszysta


▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️

Who can resist a homemade cupcake with fluffy buttercream? Certainly not me! Made by my talented daughter 💗


INGREDIENTS


CUPCAKES:
3 large eggs + 2 egg yolks
1 tablespoon vanilla extract
1 cup buttermilk, divided (250 ml)
240g all-purpose flour 
300g granulated sugar 
3/4 tsp baking soda
3/4 tsp baking powder
1/2 tsp salt
226g unsalted butter, cubed and softened to room temperature
2 teaspoons of cocoa powder

BUTTERCREAM FROSTING:
450g icing sugar, sifted
225g unsalted butter, softened to room temperature
2 teaspoons vanilla extract
60ml heavy whipping cream

any food colouring or cocoa powder to add colour to your frosting


METHOD:

CUPCAKES:
1. Preheat oven to 180°C. 
2. In a bowl, combine eggs, egg yolks, and 1/2 cup of buttermilk. Set aside.
3. Flour, sugar, baking soda, baking powder, salt, cocoa, cubed butter and remaining 1 cup buttermilk-beat on low speed until combined, then increase speed to high and beat until light and creamy
4. Add egg mixture (little at the time)
5. Fill cupcake liners with batter no more than 2/3 full. Bake 20 minutes

FROSTING:
On a low spead mix powdered sugar, butter, vanilla and cream. When combines increase to high speed and beat until pale and fluffy.


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty