Babeczki czekoladowe z kremem
Kto jest w stanie się oprzeć domowej babeczce puszystym kremem ? Na pewno nie ja! Dzieło mojej córci 💗💗💗
any food colouring or cocoa powder to add colour to your frosting
METHOD:
CUPCAKES:
1. Preheat oven to 180°C.
2. In a bowl, combine eggs, egg yolks, and 1/2 cup of buttermilk. Set aside.
3. Flour, sugar, baking soda, baking powder, salt, cocoa, cubed butter and remaining 1 cup buttermilk-beat on low speed until combined, then increase speed to high and beat until light and creamy
SKŁADNIKI:
BABECZKI :
3 duże jajka
2 duże żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki, podzielona (250 ml)
2 szklanki uniwersalnej mąki (240 gramów)
1 1/2 szklanki cukru pudru (300 gramów)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka niesolonego masła, pokrojonego w kostkę i zmiękczonego do temperatury pokojowej (226 gramów)
KREM:
450 g cukru pudru
225 g masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej (226 gramów)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
60 ml śmietany kremówki
dowolne kolory (lub kakao na ciemny krem)
WYKONANIE:
BABECZKI:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C
2. W misce połącz jajka, żółtka i 1/2 szklanki maślanki. Odstaw na bok
3. Mąka, cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sól, kakao, masło pokrojone w kostkę i pozostałe 1/2 szklanka maślanki ubić na niskiej obrotach, do połączenia składników, następnie zwiększyć prędkość na wysoką i ubić, aż konsystencja będzie lekka i kremowa
4. Stopniowo dodaj mieszankę jajek
5. Wypełnij foremki do babeczek masa, nie więcej niż 2/3 wysokości. Piec ok. 20min
6. Ozdobić kremem gdy ciasteczka wystygną
KREM:
Na niskich obrotach zmiksuj cukier puder, masło, wanilię i śmietanę. Gdy składniki się połączą zwiększ do max prędkości i ubijaj aż masa będzie puszysta
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Who can resist a homemade cupcake with fluffy buttercream? Certainly not me! Made by my talented daughter 💗
INGREDIENTS
CUPCAKES:
3 large eggs + 2 egg yolks
CUPCAKES:
3 large eggs + 2 egg yolks
1 tablespoon vanilla extract
1 cup buttermilk, divided (250 ml)
240g all-purpose flour
1 cup buttermilk, divided (250 ml)
240g all-purpose flour
300g granulated sugar
3/4 tsp baking soda
3/4 tsp baking powder
1/2 tsp salt
226g unsalted butter, cubed and softened to room temperature
3/4 tsp baking powder
1/2 tsp salt
226g unsalted butter, cubed and softened to room temperature
2 teaspoons of cocoa powder
BUTTERCREAM FROSTING:
450g icing sugar, sifted
225g unsalted butter, softened to room temperature
2 teaspoons vanilla extract
60ml heavy whipping cream
BUTTERCREAM FROSTING:
450g icing sugar, sifted
225g unsalted butter, softened to room temperature
2 teaspoons vanilla extract
60ml heavy whipping cream
any food colouring or cocoa powder to add colour to your frosting
METHOD:
CUPCAKES:
1. Preheat oven to 180°C.
2. In a bowl, combine eggs, egg yolks, and 1/2 cup of buttermilk. Set aside.
3. Flour, sugar, baking soda, baking powder, salt, cocoa, cubed butter and remaining 1 cup buttermilk-beat on low speed until combined, then increase speed to high and beat until light and creamy
4. Add egg mixture (little at the time)
Komentarze