Deser w szklance
SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g truskawek
1 sugrar free galaretka truskawkowa
600ml double cream (śmietany kremówki)
1 łyżka cukru pudru (lub słodziku)
1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
Upiec biszkopt:
Jajka z cukrem ubić na sztywno. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, w jednym kierunku tak aby masa nie opadla. Piec 35min w 180st C Upieczony biszkopty nasączyć szklanka wody wymieszaną z odrobiną soku z cytryny

100g truskawek zmiksować tak aby powstał mus truskawkowy. Resztę truskawek pokroić w kawałki i wymieszać z musem.

Rozpuścić galaretkę i dolać do truskawek.

Wlać w szerokie naczynie, tak aby warstwa galaretki nie wynosiła więcej niż 2 -3 cm. Odstawić aż zastygnie

Szklanką wyciąć kółka biszkoptowe. Ułożyć je na dnie szklanek w których będziemy podawać deser.


Double cream ubić z z cukrem pudrem na w miarę sztywną masę. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i tylko zmiksować by się wymieszało ze śmietaną.

Ubitą Śmietanę nałożyć do szklanki z biszkoptem (do nakładania śmietany używam szprycy lub woreczka cukierniczego)
Galaretkę pokroić w dużą kostkę i położyć na warstwie śmietanowej.

Następnie ponownie wycisnąć warstwę śmietany... Ozdobić dowolnie.

Na jedną z ozdóbek wybrałam marshmallows. Tu pokazuję jak to zrobić: Ozdoby z Marshmallow
Całość spryskałam srebrnym jadalnym brokatem w sprayu. Efekt całkiem fajny.

Smacznego
EG
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g truskawek
1 sugrar free galaretka truskawkowa
600ml double cream (śmietany kremówki)
1 łyżka cukru pudru (lub słodziku)
1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
Upiec biszkopt:
Jajka z cukrem ubić na sztywno. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, w jednym kierunku tak aby masa nie opadla. Piec 35min w 180st C Upieczony biszkopty nasączyć szklanka wody wymieszaną z odrobiną soku z cytryny
100g truskawek zmiksować tak aby powstał mus truskawkowy. Resztę truskawek pokroić w kawałki i wymieszać z musem.
Rozpuścić galaretkę i dolać do truskawek.
Wlać w szerokie naczynie, tak aby warstwa galaretki nie wynosiła więcej niż 2 -3 cm. Odstawić aż zastygnie
Szklanką wyciąć kółka biszkoptowe. Ułożyć je na dnie szklanek w których będziemy podawać deser.
Double cream ubić z z cukrem pudrem na w miarę sztywną masę. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i tylko zmiksować by się wymieszało ze śmietaną.
Ubitą Śmietanę nałożyć do szklanki z biszkoptem (do nakładania śmietany używam szprycy lub woreczka cukierniczego)
Galaretkę pokroić w dużą kostkę i położyć na warstwie śmietanowej.
Następnie ponownie wycisnąć warstwę śmietany... Ozdobić dowolnie.
Na jedną z ozdóbek wybrałam marshmallows. Tu pokazuję jak to zrobić: Ozdoby z Marshmallow
Całość spryskałam srebrnym jadalnym brokatem w sprayu. Efekt całkiem fajny.
Smacznego
EG