Makaroniki kwiatki
Makaroniki kwiatki
Niezawodny przepis na makaroniki bazujący na swiss meringue, który tworzy bardziej stabilną bazę.
SKŁADNIKI:
100g białekDwa razyprzesiej mąkę migdałową, cukier puder i sól a następnie delikatnie dodaj do ubitych białek
Szpatułą delikanie mieszaj wszystko, zbierając z brzegów misy masę. mieszaj w jednym kierunku. Mieszaj dotąd aż będzie ze szpatuły masa nie urywała się. Gdy podniesiesz szpatułę spróbuj zrobić cysfę 8 . Jesli zrobisz bez przeywania się masy to jest konsystencja idealna.
Przełóż masę do worekczka i wyciskaj na papier dowolne kształy. Ja zrobiłam w kształcie kwiatów. Pamiętaj by zachować odstęy między ciasteczkami i jesli robisz kwiaty by miały ten sam rozmiar i ilość płatków, gdy będziesz je składać razem będą wyglądały ładnie.
Blachę z makaronikami walnik 2-3 razy o blat by uwolnić pęcherzyki powietrza. Ostaw na około 15min bylekko podeschły.
Włoż do piekanika i piecz 13 min. Wyjmi i odstaw by kompletnie się wystudziły.
Przygotuj nadzienie poprzez ubicie wszystkich składników mikserem na puszystą i lekką masę. Nadzienie połóż pomiędzy 2 makaorniki.
Komentarze