Makaroniki kwiatki

 Makaroniki kwiatki

Niezawodny przepis na makaroniki bazujący na swiss meringue, który tworzy bardziej stabilną bazę. 

SKŁADNIKI:

100g białek
100g cukru
100g mąki migdałowej
100g cukru pudru
szczyta soli
barwnik

NADZIENIE

6 łyżek masła temperatura pokojowa
2 kubki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
barwnik

WYKONANIE:

Rozgrzej piekarnik do 150°C

W garnku zagotuj wodę i gdy zacznie parować postaw miskę z białkami i 3 łyżkami curku na parze. Mieszaj białka aż cukier się rozupści całkowicie. Zdejmij z pary i ubijaj białka stopniowo dodając granulowany cukier. Na koniec dodaj barwnik i ubijaj kolejne 3-4 min.

Dwa razyprzesiej mąkę migdałową, cukier puder i sól a następnie delikatnie dodaj do ubitych białek

Szpatułą delikanie mieszaj wszystko, zbierając z brzegów misy masę. mieszaj w jednym kierunku. Mieszaj dotąd aż będzie ze szpatuły masa nie urywała się. Gdy podniesiesz szpatułę spróbuj zrobić cysfę 8 . Jesli zrobisz bez przeywania się masy to jest konsystencja idealna. 

Przełóż masę do worekczka i wyciskaj na papier dowolne kształy. Ja zrobiłam w kształcie kwiatów. Pamiętaj by zachować odstęy między ciasteczkami i jesli robisz kwiaty by miały ten sam rozmiar i ilość płatków, gdy będziesz je składać razem będą wyglądały ładnie.

Blachę z makaronikami walnik 2-3 razy o blat by uwolnić pęcherzyki powietrza. Ostaw na około 15min bylekko podeschły. 

Włoż do piekanika i piecz 13 min. Wyjmi i odstaw by kompletnie się wystudziły. 

Przygotuj nadzienie poprzez ubicie wszystkich składników mikserem na puszystą i lekką masę. Nadzienie połóż pomiędzy 2 makaorniki. 


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty