Kurczak pod pierzynką
Porcja dla 1 osoby
SKŁADNIKI:
200g piersi z kurczaka
2 łyżeczki serka ''Philadelphia light''
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki czerwonego pesto
40 g pora
30 g mozzarelli light (opcjonalnie)
1 trójkąt serka topionego light (może być ''Hochland'')
szczypta przyprawy "Kucharek"
1 łyżka mąki kukurydzianej, płaska
2 łyżki słodkiej śmietany
WYKONANIE:
Serek ''Philadelphia'' wymieszać z czosnkiem i pesto.

Pierś kurczaka naciąć w kilku miejscach.

SKŁADNIKI:
200g piersi z kurczaka
2 łyżeczki serka ''Philadelphia light''
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki czerwonego pesto
40 g pora
30 g mozzarelli light (opcjonalnie)
1 trójkąt serka topionego light (może być ''Hochland'')
szczypta przyprawy "Kucharek"
1 łyżka mąki kukurydzianej, płaska
2 łyżki słodkiej śmietany
WYKONANIE:
Serek ''Philadelphia'' wymieszać z czosnkiem i pesto.
Pierś kurczaka naciąć w kilku miejscach.
Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować serkiem z pesto, nakładając sporo w nacięcia.

Pokroić pora w drobne plastry i położyć na pierś z kurczaka.

Całość posypać szczyptą kucharka i mozarellą. Do naczynia wlać 6 łyżek wody. Serek topiony przeciąć na pół i położyć z każdej strony kurczaka.

Posypać wszystko pieprzem (najlepiej białym). Przykryć i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na 180st na około 30 min.
Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je z naczynia ( można na talerzu wstawić do piekarnika by nie wystygło w czasie gdy będziemy przygotowywać sos).

Mąkę kukurydzianą wymieszać z 1 łyżką wody i 2 łyżkami śmietanki. Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować.

Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku



Smacznego
Edyta
Pokroić pora w drobne plastry i położyć na pierś z kurczaka.
Całość posypać szczyptą kucharka i mozarellą. Do naczynia wlać 6 łyżek wody. Serek topiony przeciąć na pół i położyć z każdej strony kurczaka.
Posypać wszystko pieprzem (najlepiej białym). Przykryć i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na 180st na około 30 min.
Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je z naczynia ( można na talerzu wstawić do piekarnika by nie wystygło w czasie gdy będziemy przygotowywać sos).
Mąkę kukurydzianą wymieszać z 1 łyżką wody i 2 łyżkami śmietanki. Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować.
Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku
Smacznego
Edyta
Komentarze