Kurczak pod pierzynką

Porcja dla 1 osoby


SKŁADNIKI:

200g piersi z kurczaka
2 łyżeczki serka ''Philadelphia light''
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki czerwonego pesto
40 g pora
30 g mozzarelli light (opcjonalnie)
1 trójkąt serka topionego light (może być ''Hochland'')
szczypta przyprawy "Kucharek"
1 łyżka mąki kukurydzianej, płaska
2 łyżki słodkiej śmietany



WYKONANIE:

Serek ''Philadelphia'' wymieszać z czosnkiem i pesto.



Pierś kurczaka naciąć w kilku miejscach.



Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować serkiem z pesto, nakładając sporo w nacięcia.

 

Pokroić pora w drobne plastry i położyć na pierś z kurczaka.



Całość posypać szczyptą kucharka i mozarellą. Do naczynia wlać 6 łyżek wody. Serek topiony przeciąć na pół i położyć z każdej strony kurczaka.



Posypać wszystko pieprzem (najlepiej białym). Przykryć i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na 180st na około 30 min.

Gdy mięso będzie gotowe wyjąć je z naczynia ( można na talerzu wstawić do piekarnika by nie wystygło w czasie gdy będziemy przygotowywać sos).

 

Mąkę kukurydzianą wymieszać z 1 łyżką wody i 2 łyżkami śmietanki. Wlać do sosu w naczyniu żaroodpornym, zagotować.



Gdy sos zgęstnieje polać po kurczaku







Smacznego
Edyta

Komentarze

wiola pisze…
oczywiście jadłam to danie u Ciebie i oczywiście jest pyszne, nikt nie gotuje lepiej od Ciebie:))))
Iza pisze…
Ale piękne danie:)

Popularne posty