Ciasto malinowo-cytrynowe
Dzień dobry kochani. Ciasto malinowo-cytrynowe💗 Łatwe, letnie i pyszne!
Przepis wegański🌱
Miłego dnia!
Edyta♡
SKŁADNIKI:
◾️Ciasto
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
160g drobnego cukru
70ml oleju roślinnego
220ml mleka sojowego
30ml soku z cytryny
2 łyżki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
◾️Dodatki
1 szklanka malin
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
◾️Lukier
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soku malinowego
1 łyżka mleka roślinnego
160g cukru pudru
WYKONANIE:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
W misce wymieszaj olej, mleko, sól i cukier. Dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól, wanilię i wymieszaj.
Wlej mieszankę do mąki i wymieszaj do połączenia.
Obsyp maliny maką kukurydzianą. Wrzuć do ciasta i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy i piecz 45 minut /170C. Wystudź.
Lukier
Połącz wszystkie składniki na lukier, aż masa będzie gładka. Polej schłodzone ciasto.
Good Morning my lovelies. Raspberry- Lemon cake💗 Easy, summery and delicious!
This recipe is dairy-free, egg-free and vegan🌱
Have a great day!
Love, Edyta♡
✔️RECIPE
◾️Batter
250g flour
2tsp baking powder
1/4 tsp of salt
160g caster sugar
70ml vegetable oil
220ml soy milk
30ml lemon juice
2 tbsp lemon zest (2 large lemons)
1 tsp vanilla bean paste
◾️Add-ins
1cup raspberries, fresh or frozen
1tsp corn starch
◾️Icing
1 tbsp lemon juice
1 tsp raspberry juice
1 tbsp plant milk
160g icing sugar
Sift the flour and baking powder in a large bowl.
Mix the vegetable oil, milk, salt and sugar together in a medium bowl. Add in the lemon zest, lemon juice, salt and vanilla and whisk to combine.
Pour mixture over the flour and whisk until combined.
Toss raspberries in corn starch, mix gently with batter.
Pour the batter into loaf tin and bake for 45 minutes /170C
Let it cool completely.
Icing:
Combine all ingredients for icing until smooth. Pour over the cooled cake
Przepis wegański🌱
Miłego dnia!
Edyta♡
SKŁADNIKI:
◾️Ciasto
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
160g drobnego cukru
70ml oleju roślinnego
220ml mleka sojowego
30ml soku z cytryny
2 łyżki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
◾️Dodatki
1 szklanka malin
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
◾️Lukier
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soku malinowego
1 łyżka mleka roślinnego
160g cukru pudru
WYKONANIE:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
W misce wymieszaj olej, mleko, sól i cukier. Dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól, wanilię i wymieszaj.
Wlej mieszankę do mąki i wymieszaj do połączenia.
Obsyp maliny maką kukurydzianą. Wrzuć do ciasta i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy i piecz 45 minut /170C. Wystudź.
Lukier
Połącz wszystkie składniki na lukier, aż masa będzie gładka. Polej schłodzone ciasto.
__________________________________________________________
Good Morning my lovelies. Raspberry- Lemon cake💗 Easy, summery and delicious!
This recipe is dairy-free, egg-free and vegan🌱
Have a great day!
Love, Edyta♡
✔️RECIPE
◾️Batter
250g flour
2tsp baking powder
1/4 tsp of salt
160g caster sugar
70ml vegetable oil
220ml soy milk
30ml lemon juice
2 tbsp lemon zest (2 large lemons)
1 tsp vanilla bean paste
◾️Add-ins
1cup raspberries, fresh or frozen
1tsp corn starch
◾️Icing
1 tbsp lemon juice
1 tsp raspberry juice
1 tbsp plant milk
160g icing sugar
Sift the flour and baking powder in a large bowl.
Mix the vegetable oil, milk, salt and sugar together in a medium bowl. Add in the lemon zest, lemon juice, salt and vanilla and whisk to combine.
Pour mixture over the flour and whisk until combined.
Toss raspberries in corn starch, mix gently with batter.
Pour the batter into loaf tin and bake for 45 minutes /170C
Let it cool completely.
Icing:
Combine all ingredients for icing until smooth. Pour over the cooled cake
SMACZNEGO
Komentarze