Paluszki teściowej
Przepis znaleziony w internecie- autorstwa pani ,która nazywa się Martha Stewart -doskonały na Halloween
SKŁADNIKI:
28 sztuk
14 migdałów
1 kubek ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
2 kubki + 2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki soli
1 jajko
czerwony barwnik do ciast
odrobina oleju
WYKONANIE:
Migdały przeciąć na pół- wzdłuż. Pomalować każdy czerwonym barwnikiem, odstawić by wyschły.

W kubku ciepłej wody rozpuścić łyżkę cukru i wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić na pięć minut.

Do naczynia wsypać szklankę mąki , wlać roztwór z drożdży.
Mikserem wyposażonym w końcówki do wyrabiania ciasta ucierać na wolnych obrotach do połączenia składników.

Dodać pół łyżki soli i kolejny kubek mąki.
SKŁADNIKI:
28 sztuk
14 migdałów
1 kubek ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
2 kubki + 2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki soli
1 jajko
czerwony barwnik do ciast
odrobina oleju
WYKONANIE:
Migdały przeciąć na pół- wzdłuż. Pomalować każdy czerwonym barwnikiem, odstawić by wyschły.
W kubku ciepłej wody rozpuścić łyżkę cukru i wsypać drożdże. Wymieszać i odstawić na pięć minut.
Do naczynia wsypać szklankę mąki , wlać roztwór z drożdży.
Mikserem wyposażonym w końcówki do wyrabiania ciasta ucierać na wolnych obrotach do połączenia składników.
Dodać pół łyżki soli i kolejny kubek mąki.
Ciasto w misce posypać dwoma łyżkami mąki i ręcznie je wyrobić.

Dobrze wyrobione ciasto będzie się odklejało od ręki i od miski.
Czystą miskę spryskać olejem i przełożyć do niej wyrobione ciasto.

Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia przez około godzinę.

Powierznię, na której bedziemy ugniatać ciasto posypać mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i wyrabiać przez kilka minut.

Pociąć je na mniejsze kawałki.

Z małych kawałków uformować palce.

W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić palce, gdy wypłyną gotować przez niecałą minutę, wyciągnąć z garnka.

Jajko rozbić widelcem, za pomocą pędzelka posmarować każdy palec.
Na końcówki ciasta położyć pomalowane migdały, lekko je wbijając. Place w kilku miejscach pomazać barwnikiem i ponownie posmarować jajkiem, barwnik się rozleje delikatnie razem z jajkiem i bedzie wyglądało jak ''krwawe palce''.

Przełożyć na blaszkę.

Piec około 15 min w temperaturze 225 stopni ( do osiągnięcia koloru złoto-brązowego)

Świetnie smakują maczane w masełku ziołowym lub czosnkowym.
Po ostudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak najlepsze są podawane w dniu pieczenia.
Dobrze wyrobione ciasto będzie się odklejało od ręki i od miski.
Czystą miskę spryskać olejem i przełożyć do niej wyrobione ciasto.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia przez około godzinę.
Powierznię, na której bedziemy ugniatać ciasto posypać mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i wyrabiać przez kilka minut.
Pociąć je na mniejsze kawałki.
Z małych kawałków uformować palce.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić palce, gdy wypłyną gotować przez niecałą minutę, wyciągnąć z garnka.
Jajko rozbić widelcem, za pomocą pędzelka posmarować każdy palec.
Na końcówki ciasta położyć pomalowane migdały, lekko je wbijając. Place w kilku miejscach pomazać barwnikiem i ponownie posmarować jajkiem, barwnik się rozleje delikatnie razem z jajkiem i bedzie wyglądało jak ''krwawe palce''.
Przełożyć na blaszkę.
Piec około 15 min w temperaturze 225 stopni ( do osiągnięcia koloru złoto-brązowego)
Świetnie smakują maczane w masełku ziołowym lub czosnkowym.
Po ostudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak najlepsze są podawane w dniu pieczenia.
Komentarze