Kopytka

Kopytka.. coż tu więcej mówić. Same pyszności. Można podawać z sosme pieczarkowym albo gulaszem lub tak jak u mnie, zajadać odsmażone na masełku. Mniam.⁠


SKŁADNIKI⁠

1 kg ziemniaków⁠
200 g mąki⁠
2 łyżki mąki kukurydzianej⁠
1 jajko⁠
1 łyżeczka soli⁠

WYKONANIE

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Przełożyć do miski i całkowicie ostudzić.⁠

Dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Połączyć składniki w jednolite ciasto.⁠

Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałeczek grubości kciuka, obtaczając go w mące.⁠

Wałek lekko spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki o szerokości ok. 1,5 - 2 cm.⁠

Gotować partiami: wkładać na gotującą i osoloną wodę w dużym garnku i gotować przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości.⁠

W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty