Rogale
Domowe pieczywo stało się stałym elementem naszych weekendowych śniadań. Wstaję rano i piekę różne wersje domowych bułek. Dziś w wersji rogalikowej-kanapkowej.
SKŁADNIKI:
540g mąki tortowej
100g mąki razowej
45g rozpuszczonego masła
200ml mleka
200ml wody
(+ ewentualnie odrobinę więcej jeśli cisto jest za gęste)
7g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
mak
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 45min.

Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części. Z każdej części palcami wyrobić okrąg o grubości ok 1cm. Przeciąć na 4 części

Zwinąć w rogala, położyć na blaszkę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 40 min.


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Roztrzepać 1 jajo, posmarować rogale, posypać makiem.

Piec w temp 180 st ok 35 min (aż ładnie się zrumienią)


SKŁADNIKI:
540g mąki tortowej
100g mąki razowej
45g rozpuszczonego masła
200ml mleka
200ml wody
(+ ewentualnie odrobinę więcej jeśli cisto jest za gęste)
7g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
mak
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 45min.

Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części. Z każdej części palcami wyrobić okrąg o grubości ok 1cm. Przeciąć na 4 części

Zwinąć w rogala, położyć na blaszkę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 40 min.



Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Roztrzepać 1 jajo, posmarować rogale, posypać makiem.


Piec w temp 180 st ok 35 min (aż ładnie się zrumienią)


Smacznego
Komentarze