Rogale

Domowe pieczywo stało się stałym elementem naszych weekendowych śniadań. Wstaję rano i piekę różne wersje domowych bułek. Dziś w wersji rogalikowej-kanapkowej. 


SKŁADNIKI:

540g mąki tortowej
100g mąki razowej
45g rozpuszczonego masła
200ml mleka
200ml wody
(+ ewentualnie odrobinę więcej jeśli cisto jest za gęste)
7g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
mak


WYKONANIE:


Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 45min.



Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części. Z każdej części palcami wyrobić okrąg o grubości ok 1cm. Przeciąć na 4 części



Zwinąć w rogala, położyć na blaszkę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 40 min.

 


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Roztrzepać 1 jajo, posmarować rogale, posypać makiem.

 

Piec w temp 180 st ok 35 min (aż ładnie się zrumienią)





Smacznego

Komentarze

Popularne posty