Budyń z sokiem malinowym
Budyń z sokiem malinowym to mój smak z dzieciństwa, można zajadać jako śniadanie lub jako deser.
Budyń:
500ml mleka
1 jajko + 1 żółtko
3 łyżki cukru (lub słodzika)
1 łyżka maki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
Do polania:
2 łyżeczki soku malinowego
WYKONANIE:
1. 350ml mleka zagotować.
2. Do pozostałych 150ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować. Wlać do garnka z gotującym się mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.
3. Budyń przełożyć do miseczki, podawać polany sokiem malinowym i ze świeżymi malinami
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Custard with raspberry syrup reminds me of my childhood... You can serve it as dessert or as breakfast.
INGREDIENTS:
Custard:
500ml of milk
1 egg + 1 yolk
3 tablespoons of sugar (or sweetener)
1 tablespoon of cornstarch
2 tablespoons of wheat flour
Additionally:
100 cherries (can be frozen)
METHOD:
1. Boil 350ml of milk.
2. To the rest of milk add all other ingredients for custard. Mix well, pour into a pot of boiling milk. Over low heat, stirring constantly, cook the custard until it thickens.
3. Add raspberry to the pudding and mix, serve with fresh raspberries
SMACZNEGO
Komentarze