Budyń z sokiem malinowym

Budyń z sokiem malinowym to mój smak z dzieciństwa, można zajadać jako śniadanie lub jako deser. 


SKŁADNIKI:

Budyń:
500ml mleka
1 jajko + 1 żółtko
3 łyżki cukru (lub słodzika)
1 łyżka maki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej


Do polania:
2 łyżeczki soku malinowego


WYKONANIE:



1. 350ml mleka zagotować.

2. Do pozostałych 150ml mleka dodać pozostałe składniki na budyń. Zmiksować. Wlać do garnka z gotującym się mlekiem. Na małym ogniu, ciągle mieszając gotować masę budyniową aż zgęstnieje.

3. Budyń przełożyć do miseczki, podawać polany sokiem malinowym i ze świeżymi malinami



⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠



⁠Custard with raspberry syrup reminds me of my childhood... You can serve it as dessert or as breakfast.  


INGREDIENTS:⁠

⁠Custard:⁠
500ml of milk⁠
1 egg + 1 yolk⁠
3 tablespoons of sugar (or sweetener)⁠
1 tablespoon of cornstarch⁠
2 tablespoons of wheat flour⁠
⁠Additionally:⁠
100 cherries (can be frozen)⁠
METHOD:⁠
1. Boil 350ml of milk.⁠

⁠2. To the rest of milk add all other ingredients for custard. Mix well, pour into a pot of boiling milk. Over low heat, stirring constantly, cook the custard until it thickens.⁠

⁠3. Add raspberry to the pudding and mix, serve with fresh raspberries


SMACZNEGO



Komentarze

Popularne posty