Omlet Roll

SKŁADNIKI:

150g szpinaku
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki przyprawy "Kucharek"
6 łyżek wody
1 łyżka śmietany słodkiej
2 jajka
2 łyżki mleka
pieprz
olej w sprayu (taki:Tu Kliknij )
30g mozzarelli light (kulka)



WYKONANIE:

Patelnię spryskać olejem, rozgrzać. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Szpinak lekko porwać i wrzucić na patelnię. Podlać 6 łyżkami wody i na małym ogniu smażyć/gotować aż szpinak będzie miękki (około 10 min). Jeśli trzeba dolać wody.



Gdy szpinak już będzie dobry zwiększyć ogień i ciągle mieszając podsmażać aż cała woda wyparuje.
Na koniec dodać łyżkę słodkiej śmietanki i wymieszać razem na patelni- odstawić



Grill w piekarniku rozgrzać do 220 stopni.

Jajka rozbić z dwoma łyżkami mleka i szczyptą i pieprzu. Dużą patelnię spryskać olejem i gdy będzie dobrze rozgrzana wlać jajka chwilę podsmażyć a potem wstawić pod grill aby góra się ścięła.



Mozzarellę pokroić w plastry i położyć w kilku miejscach na omlecie, wstawić pod grill na 1-2 min, tak by ser się lekko rozpuścił.



W między czasie podgrzać szpinak.Gdy mozzarella się rozpuści wyjąć omlet spod grilla. Ostrożnie zsunąć z patelni na talerz. Posmarować szpinakiem.



Zwinąć w rulonik, przekroić na pół i gotowe.





Smacznego

Edyta

Komentarze

Popularne posty