Ciasto czekoladowe (dieta KETO)
Dzień dobry kochani. Ostatnio eksperymentuje z dietą KETO. Najabrdziej mi brakuje słodkości dlatego postanowiłam zrobić podejście do deseru przyjaznemu tej diecie. Ciasto czekoladowe migdałowe - proste składniki, niewiele pracy i doskonałe puszyste ciasto gotowe
SKŁADNIKI:
6porcji
120g mąki migdałowej
15g mąki kokosowej
30g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
110g masła (miękkie)
5 jajek
1/2 łyżeczki płynna stewia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
Masło wymieszac z jajkami na gładką masę. Dodać stewię, ekstract waniliowy i wymieszać. Dodać obie maki, kakao, sodę i sól. dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników
Przelej do formy o średnicy 15cm.
Piec 20min w 180C (włóż patyczek w środek ciasta jesli będzie suchy znaczy się ciasto jest upieczone)
Przełożyć dowolnym kremem. Ja zrobiłam keto buttercream z masła i zmiksowanego erythritol z dodatkiem kakao.
1 porcja bez kremu = 368kcal
T 32.6g
P 11.6g
F 3g
W 4.4g
Net W 1.4g
Good morning my lovelies, recently I'm trying KETO diet, and I needed something sweet in my menu.
This chocolate cake is moist and fluffy, and made with simple ingredients!
INGREDIENTS:
6 servings
1 cup blanched almond flour
15g coconut flour
30g cocoa powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
110g butter softened
5 eggs room temperature
1/2 tbsp liquid stevia
1 tsp vanilla extract
METHOD:
In a large mixing bowl, add your eggs and softened butter, and whisk until combined and smooth
Add the vanilla extract and liquid stevia, and mix until combined.
Slowly add in flour and cocoa powder, until just combined. Whisk in the baking soda and the salt. The batter should be thick
Transfer batter into the lined pan. Bake the cake for 20min, or until a skewer comes out 'just' clean
Once cool, frost, if desired
6porcji
120g mąki migdałowej
15g mąki kokosowej
30g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
110g masła (miękkie)
5 jajek
1/2 łyżeczki płynna stewia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
Masło wymieszac z jajkami na gładką masę. Dodać stewię, ekstract waniliowy i wymieszać. Dodać obie maki, kakao, sodę i sól. dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników
Przelej do formy o średnicy 15cm.
Piec 20min w 180C (włóż patyczek w środek ciasta jesli będzie suchy znaczy się ciasto jest upieczone)
Przełożyć dowolnym kremem. Ja zrobiłam keto buttercream z masła i zmiksowanego erythritol z dodatkiem kakao.
1 porcja bez kremu = 368kcal
T 32.6g
P 11.6g
F 3g
W 4.4g
Net W 1.4g
____________________________________________________
Good morning my lovelies, recently I'm trying KETO diet, and I needed something sweet in my menu.
This chocolate cake is moist and fluffy, and made with simple ingredients!
INGREDIENTS:
6 servings
1 cup blanched almond flour
15g coconut flour
30g cocoa powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
110g butter softened
5 eggs room temperature
1/2 tbsp liquid stevia
1 tsp vanilla extract
METHOD:
In a large mixing bowl, add your eggs and softened butter, and whisk until combined and smooth
Add the vanilla extract and liquid stevia, and mix until combined.
Slowly add in flour and cocoa powder, until just combined. Whisk in the baking soda and the salt. The batter should be thick
Transfer batter into the lined pan. Bake the cake for 20min, or until a skewer comes out 'just' clean
Once cool, frost, if desired
SMACZNEGO
Komentarze