Indyjski sos miętowy
Sos jogurtowo-miętowy to świeży i ostry sos, który idealnie nadaje się do poppadom i przystawek. Ten indyjski przepis jest łatwy i szybki do zrobienia przy użyciu minimalnych składników. Ja lubię również zajadać go z plackami ziemniaczanymi, frytkami czy chipsami Doritos.
SKŁADNIKI:
1 szklanka = 250 ml; 1 łyżka = 15 ml
1/4 szklanki, grubo posiekanej mięty
1/4 szklanki, grubo posiekanej kolendry
1 zielone chili, grubo posiekane
1 pomidor
1 szklanka jogurtu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 limonki soku z cytryny
szczypta soli
WYKONANIE:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj na gadką, jednolitą masę
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Yogurt mint sauce is a fresh and cool chutney that is perfect to serve with poppadoms and starters. This Indian mint sauce recipe is easy and quick to make with minimal ingredients that are mostly available in kitchen pantry. I also like to eat it with potato fitters, fries or Doritos chips.
INGREDIENTS:
1 cup = 250ml ; 1 tbsp = 15ml
1/4 cup, roughly chopped mint
1/4 cup, roughly chopped coriander
1 green chilli, roughly chopped
1 tomatoe
1 cup plain yogurt
1/2 tsp sugar
1/2 tsp ground cumin
1/2 lime lemon juice
pinch of salt
METHOD:
Place all ingredients in blender and whizz until smooth
SMACZNEGO
Komentarze