Ajerkoniak (Eggnog)
Ten klasyczny świąteczny ajerkoniak według przepisu Gordona Ramsaya jest po prostu wyśmienity 💛
SKŁADNIKI:
350ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
3 żółtka
100g cukru
4 łyżki koniaku
175ml śmietany kremówki
WYKONANIE:
Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i przyprawy do rondla, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, a następnie natychmiast wyłącz ogień i odstaw do na 10 minut.
Żółtka i cukier ubij aż będą blade i gęste. Wlej trochę ciepłego mleka z przyprawami i dobrze wymieszaj. Kontynuuj stopniowe dodawanie mleka, ciągle ubijając, aż do całkowitego połączenia mleka z żółtkami.
Przełóż mieszaninę do czystego rondla i delikatnie gotuj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć - uważaj, aby nie dopuścić do wrzenia, bo jajka mogą się zwarzyć.
Zdejmij z ognia, wlej śmietanę, dodaj alkohol i wymieszaj.
___________________________
Classic Christmas cocktail is a must for a festive party, so try this easy eggnog recipe from Gordon Ramsay, it's fabulous
INGREDIENTS:
350ml milk
1 tsp vanilla extract
½ tbsp ground ginger
½ tsp ground nutmeg
½ tsp cinnamon
pinch ground cloves
3 egg yolks
100g caster sugar
4 tbsp cognac
175ml double cream
METHOD:
Add the milk, vanilla extract and ground spices to a large saucepan, stir together and place over a medium heat. Bring just to the boil then turn off the heat and leave to infuse for 10 minutes.
Beat the egg yolks and caster until pale and thickened. Pour in a little of the warm spiced milk and whisk well to temper the yolks. Continue to gradually add the milk, whisking continuously, until completely combined with the egg yolks.
Transfer the mixture to a clean saucepan and cook gently over a medium heat until the mixture just starts to thicken – be careful not to allow the mixture to boil as the eggs may curdle.
Remove from the heat add double cream, cognac and mix.
SMACZNEGO
Komentarze