Ajerkoniak (Eggnog)

Ten klasyczny świąteczny ajerkoniak według przepisu Gordona Ramsaya jest po prostu wyśmienity 💛⁠ 


SKŁADNIKI:⁠

350ml mleka⁠ 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego⁠ 
½ łyżeczki mielonego imbiru⁠ 
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej⁠ 
½ łyżeczki cynamonu⁠ 
szczypta zmielonych goździków⁠ 
3 żółtka⁠ 
100g cukru⁠ 
4 łyżki koniaku⁠ 
175ml śmietany kremówki⁠ ⁠ 


WYKONANIE:⁠

Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i przyprawy do rondla, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, a następnie natychmiast wyłącz ogień i odstaw do na 10 minut.⁠ 

Żółtka i cukier ubij aż będą blade i gęste.⁠ Wlej trochę ciepłego mleka z przyprawami i dobrze wymieszaj. Kontynuuj stopniowe dodawanie mleka, ciągle ubijając, aż do całkowitego połączenia mleka z żółtkami.⁠

 Przełóż mieszaninę do czystego rondla i delikatnie gotuj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć - uważaj, aby nie dopuścić do wrzenia, bo jajka mogą się zwarzyć.⁠ 

Zdejmij z ognia, wlej śmietanę, dodaj alkohol i wymieszaj.⁠

___________________________


Classic Christmas cocktail is a must for a festive party, so try this easy eggnog recipe from Gordon Ramsay, it's fabulous⁠ ⁠ 


INGREDIENTS⁠:

350ml milk⁠ 
1 tsp vanilla extract⁠ 
½ tbsp ground ginger⁠ 
½ tsp ground nutmeg⁠ 
½ tsp cinnamon⁠ 
pinch ground cloves⁠ 
3 egg yolks⁠ 
100g caster sugar⁠ 
4 tbsp cognac⁠ 
175ml double cream⁠ ⁠ 


METHOD:⁠ 

Add the milk, vanilla extract and ground spices to a large saucepan, stir together and place over a medium heat. Bring just to the boil then turn off the heat and leave to infuse for 10 minutes.⁠ 

Beat the egg yolks and caster until pale and thickened.⁠ Pour in a little of the warm spiced milk and whisk well to temper the yolks. Continue to gradually add the milk, whisking continuously, until completely combined with the egg yolks.⁠ 

Transfer the mixture to a clean saucepan and cook gently over a medium heat until the mixture just starts to thicken – be careful not to allow the mixture to boil as the eggs may curdle.⁠ 

Remove from the heat add double cream, cognac⁠ and mix. ⁠


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty