Bułeczki gwiazdki

W grudniu będzie bardziej świątecznie. ⁠Dzisiaj przepis na gwiazdkowe bułeczki, które podaję z masłem ziołowym lub czosnkowym⁠. Spróbujcie, są pyszne⁠

SKŁADNIKI (35szt)⁠

⁠220ml ciepłej wody⁠
1 łyżka cukru⁠
7g drożdży ⁠instant⁠
350g mąki⁠
1/2 łyżki soli⁠

⁠1 jajko⁠
1 łyżka sody oczyszczonej⁠
mak⁠

⁠⁠

WYKONANIE:⁠

W ciepłej wodzie wymieszać drożdże i cukier, odstawić na 5min⁠ by się ruszyły⁠

⁠⁠Do miski wsypać mąkę, sól, wlać roztwór z drożdży.⁠ Wymieszać i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odklejało się od miski⁠. Przykryć ciasto i odstawić na godz do wyrośnięcia⁠

Ciasto przełożyć na posypany mąka blat i chwile wyrabiać, rozwałkować delikatnie na grubość pk 2,5cm. Wyciąć gwiazdki ⁠

⁠W garnku zagotować wodę, dodać sodę, wrzucić gwiazki, gotować przez 30sec, odcedzić⁠

⁠Jajko roztrzepać i posmarować każdą gwizadę. Posypać makiem⁠

⁠Piec 15 min, 225°C⁠

⁠⁠
___________________________________________


Today's recipe is perfect for Christmas. Little bread starts served with herbal or garlic butter taste absolutely fab! Please try it out ⁠


INGREDIENTS 
(35pieces)⁠

⁠220ml warm water⁠
1 tablespoon sugar⁠
7g ⁠instant⁠ yeast⁠
350 flour⁠
1/2 tbsp salt⁠


1 egg⁠
1 tbsp baking soda⁠
⁠poppy seed⁠


METHOD:⁠⁠

In warm water mix the yeast and sugar, set aside for 5min⁠

⁠⁠Place flour, salt in the bowl and pour the yeast solution. ⁠Stir and then knead until well combined and dough do not stick to the bowl⁠. ⁠Cover the dough and set aside for 1 hour to rise⁠

Sprinkle working area the flour knead a dough for a minute, roll out (1inch thick), cut out star shapes⁠

⁠Boil water in a pan, add baking soda, cook starts for 30 seconds, remove, drain⁠

⁠Beat the egg and brush each star. Sprinkle with poppy seeds⁠

⁠Bake for 15min at 225°C⁠


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty