Bułeczki gwiazdki
W grudniu będzie bardziej świątecznie. Dzisiaj przepis na gwiazdkowe bułeczki, które podaję z masłem ziołowym lub czosnkowym. Spróbujcie, są pyszne
SKŁADNIKI (35szt)
220ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
7g drożdży instant
350g mąki
1/2 łyżki soli
1 jajko
1 łyżka sody oczyszczonej
mak
WYKONANIE:
W ciepłej wodzie wymieszać drożdże i cukier, odstawić na 5min by się ruszyły
Do miski wsypać mąkę, sól, wlać roztwór z drożdży. Wymieszać i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odklejało się od miski. Przykryć ciasto i odstawić na godz do wyrośnięcia
Ciasto przełożyć na posypany mąka blat i chwile wyrabiać, rozwałkować delikatnie na grubość pk 2,5cm. Wyciąć gwiazdki
W garnku zagotować wodę, dodać sodę, wrzucić gwiazki, gotować przez 30sec, odcedzić
Jajko roztrzepać i posmarować każdą gwizadę. Posypać makiem
Piec 15 min, 225°C
Today's recipe is perfect for Christmas. Little bread starts served with herbal or garlic butter taste absolutely fab! Please try it out
INGREDIENTS
Place flour, salt in the bowl and pour the yeast solution. Stir and then knead until well combined and dough do not stick to the bowl. Cover the dough and set aside for 1 hour to rise
Sprinkle working area the flour knead a dough for a minute, roll out (1inch thick), cut out star shapes
Boil water in a pan, add baking soda, cook starts for 30 seconds, remove, drain
Beat the egg and brush each star. Sprinkle with poppy seeds
Bake for 15min at 225°C
SKŁADNIKI (35szt)
220ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
7g drożdży instant
350g mąki
1/2 łyżki soli
1 jajko
1 łyżka sody oczyszczonej
mak
WYKONANIE:
W ciepłej wodzie wymieszać drożdże i cukier, odstawić na 5min by się ruszyły
Do miski wsypać mąkę, sól, wlać roztwór z drożdży. Wymieszać i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odklejało się od miski. Przykryć ciasto i odstawić na godz do wyrośnięcia
Ciasto przełożyć na posypany mąka blat i chwile wyrabiać, rozwałkować delikatnie na grubość pk 2,5cm. Wyciąć gwiazdki
W garnku zagotować wodę, dodać sodę, wrzucić gwiazki, gotować przez 30sec, odcedzić
Jajko roztrzepać i posmarować każdą gwizadę. Posypać makiem
Piec 15 min, 225°C
___________________________________________
Today's recipe is perfect for Christmas. Little bread starts served with herbal or garlic butter taste absolutely fab! Please try it out
INGREDIENTS
(35pieces)
220ml warm water
1 tablespoon sugar
7g instant yeast
350 flour
1/2 tbsp salt
1 egg
1 tbsp baking soda
poppy seed
METHOD:
In warm water mix the yeast and sugar, set aside for 5min
220ml warm water
1 tablespoon sugar
7g instant yeast
350 flour
1/2 tbsp salt
1 egg
1 tbsp baking soda
poppy seed
METHOD:
In warm water mix the yeast and sugar, set aside for 5min
Place flour, salt in the bowl and pour the yeast solution. Stir and then knead until well combined and dough do not stick to the bowl. Cover the dough and set aside for 1 hour to rise
Sprinkle working area the flour knead a dough for a minute, roll out (1inch thick), cut out star shapes
Boil water in a pan, add baking soda, cook starts for 30 seconds, remove, drain
Beat the egg and brush each star. Sprinkle with poppy seeds
Bake for 15min at 225°C
SMACZNEGO
Komentarze