Mini ciasteczka - serduszka

Uwielbiam mini wersje popularnych słodkości. Dzisiaj kruche ciasteczka serduszkowe. Super na słodką przegryzkę⁠.P.S. Co wam przyniósł Mikołaj? 🎅

SKŁADNIKI:⁠

250g mąki⁠
90g cukru pudru⁠
1/4 łyżeczki soli⁠
1 łyżka miodu⁠
125g zimnego masła⁠
1 jajko⁠
1 łyżeczka pasty waniliowej⁠

WYKONANIE:

Mąkę, cukier puder, sól do miski i ubij do połączenia.⁠
Dodaj masło i miód i ucieraj, aż będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodaj jajko i ucieraj, aż ciasto się połączy. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.⁠
Ciasto rozwałkować na 6 mm. Ciasto wstawić do lodówki na 20 minut. Wytnij ciasteczka za pomocą foremki do ciastek. Piecz 10 minut, 160C stopni.⁠

_________________________________⁠


I love mini version of everything, so those little hearts are my go to snack. ⁠

INGREDIENTS

250g flour ⁠
90g icing sugar ⁠
1/4 tsp salt ⁠
1 tbsp honey⁠
125g cold butter ⁠
1 egg ⁠
1 tsp vanilla bean paste ⁠

METHOD:

Place flour, icing sugar, salt and whisk to combine. Add butter and honey and beat until it looks like breadcrumbs. Add egg and beat until the dough comes together. Refrigerate for 1 hour. ⁠
Roll out dough to 6 mm with a plain rolling pin. Refrigerate dough for 20 minutes. Cut out cookies with a cookie cutter. Bake the cookies for 10minutes, 160C degrees.⁠

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty