Placuszki bananowe z twarogiem i sosem figowym

Sobota! Nareszcie... Szaleję w kuchni. Dziś polecam coś z serii #bolubięsłodko Kakaowo-Bananowe Placuszki z figą w syropie (czyli podduszona figa z cukrem) oraz twarożek zmiksowany do przełożenia placuszków. Te placuszki robiłam całkiem niedawno i dzisiaj powtórka. A czemu nie.

Miłego weekendu kochani 😘

⁠⁠
SKŁADNIKI:

2 jajka⁠
180 ml mleka⁠
250g mąki pszennej⁠
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia⁠
2 łyżki cukru pudru lub miodu⁠
2 banany (dojrzałe)⁠
1 łyżeczka kakao⁠



Dodatkowo:⁠
kilka fig⁠
cukier

twaróg ⁠

⁠⁠

WYKONANIE:⁠

⁠Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.⁠

Smaż na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony. ⁠

Po ich przygotowaniu można je podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego!⁠



⁠⁠______⁠

⁠⁠🇬🇧⁠

⁠Saturday! Finally! Today I made again my Cocoa and Banana Pancakes with and figs in syrup and curd cheese to spread between them. Really nice combination.

Have a nice weekend my lovelies 😘😘

⁠⁠

INGREDIENTS:

⁠2 eggs⁠
180 ml of milk⁠
250g of wheat flour⁠
1 heaped teaspoon of baking powder⁠
2 tablespoons of icing sugar or honey⁠
2 bananas (ripe)⁠
1 teaspoon of cocoa⁠



Additionally:⁠
few figs⁠
sugar⁠

curd cheese




METHOD:⁠

⁠Mash the banana with a fork. Add the rest of the ingredients and mix thoroughly. The dough should have the consistency of thick cream.⁠

Fry on low heat for about 3 minutes on each side.⁠

Pancakes can be served with your favourite jam. Enjoy!⁠


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty