Łódki pizzowe
Dzień dobry. Kto szuka pomysłu na obiad? To może łódki pizzowe🍕 Obiad niedawno zrobiła moja córcia...były rewelacyjne 👌👏
WYKONANIE:
Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1godz.
Ciasto podzielić na 3 części i uformować prostokąty, środek posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami i ukłożyć podduszone pieczarki, wędlinę, paprykę i ser. Zawijamy dłuższe brzegi do środka, a końcówki krótszych zwijamy tworząc dziób łódki.
Pieczemy około 15 - 20 minut w temp. 220C
Good morning. Are you looking for a lunch idea? How about these pizza boats?🍕
✔️RECIPE:
Dough:
300g plain flour
1 tsp sugar
4 tbsp oil
7g instant yeast
150ml warm milk
Toppings:
Mushrooms
Ham
Red pepper
Cheese
Mix herbs
Tomato paste
Mix all dough ingredients and kneed well. Place dough in the bowl and cover. Leave it for an hour or so, until double in size.
Divide dough for 3 parts, roll out rectangle, spread tomato paste on it, season with herbs,put cooked mushrooms, ham, peppers and cheese on top. Roll longer side towards the middle, form on the other end into boat size.
Bake 15 - 20 min / 220C
SKŁADNIKI:
◽️Ciasto na pizzę:
300g mąki
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
7g suchych drożdży instant
150ml ciepłego mleka
◽️Dodatki
pieczarki
wędlina
papryka
ser
zioła prowansalskie
sos pomidorowy
◽️Ciasto na pizzę:
300g mąki
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
7g suchych drożdży instant
150ml ciepłego mleka
◽️Dodatki
pieczarki
wędlina
papryka
ser
zioła prowansalskie
sos pomidorowy
WYKONANIE:
Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1godz.
Ciasto podzielić na 3 części i uformować prostokąty, środek posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami i ukłożyć podduszone pieczarki, wędlinę, paprykę i ser. Zawijamy dłuższe brzegi do środka, a końcówki krótszych zwijamy tworząc dziób łódki.
Pieczemy około 15 - 20 minut w temp. 220C
_________________________________
Good morning. Are you looking for a lunch idea? How about these pizza boats?🍕
✔️RECIPE:
Dough:
300g plain flour
1 tsp sugar
4 tbsp oil
7g instant yeast
150ml warm milk
Toppings:
Mushrooms
Ham
Red pepper
Cheese
Mix herbs
Tomato paste
Mix all dough ingredients and kneed well. Place dough in the bowl and cover. Leave it for an hour or so, until double in size.
Divide dough for 3 parts, roll out rectangle, spread tomato paste on it, season with herbs,put cooked mushrooms, ham, peppers and cheese on top. Roll longer side towards the middle, form on the other end into boat size.
Bake 15 - 20 min / 220C
Komentarze