Sałatka: Kurczak z Mango
Jedna z moich ulubionych mieszanek smakowych, gdzieś kiedyś podpatrzona i na własną , językową nutę zrobiona sałatka z kurczakiem i mango.
Zamiast mango można użyć brzoskwinii. Wyjaśniam pod przepisem.
Składniki:
3-4 łyżki chives (drobny szczypiorek) Tu kliknij
50ml Martini Bianko ( może być coś podobnego, a nawet białe wino wytrawne)
1 łyżka majonezu
4 łyżki śmietany (albo fromage fries, albo jogurtu naturalnego - do wyboru)
1/2 łyżeczki musztardy ( a nawet mniej niż pół, używam musztardy ''sarepskiej'')
1 duże mango
250 gr ugotowanej piersi z kurczaka
sól, biały pieprz, hot chilli w proszku (sporą szczyptę chilli)
Wykonanie:
Mniej - więcej garść chives kroimy drobniutko (tyle by uzyskać 2-3 łyżki stołowe)

Wrzucamy je do małego rondelka i zalewamy 50 ml wina.
Schłodzoną pierś z kurczaka kroimy w paski.
Mango obrać ze skóry i pokroic w plastry- duże, mniejsze, dowolnie...

Do miseczki włożyć majonez, śmietanę (lub jej zamiennik), musztardę, przyprawy (odrobinę soli, szczyptę chilli i szczyptę pieprzu) oraz łyżkę ''esencji winnej''.

Delikatnie wymieszać, i dodawać kolejne ''porcje'' esencji uważając by sos nie zrobił się zbyt wodnisty.
Jeśli esencja zostaje, polewam ją po prostu po kurczaku , gdy już ułożę go w naczyniu i tak zostawiam.
W płytkim naczyniu ułożyć kurczaka i mango

Sosem najlepiej polewać tuż przed podaniem potrawy. Polaną sosem sałatkę posypać odrobiną świeżych chives.

Zamiast mango można użyć brzoskwinii. Wyjaśniam pod przepisem.
Składniki:
3-4 łyżki chives (drobny szczypiorek) Tu kliknij
50ml Martini Bianko ( może być coś podobnego, a nawet białe wino wytrawne)
1 łyżka majonezu
4 łyżki śmietany (albo fromage fries, albo jogurtu naturalnego - do wyboru)
1/2 łyżeczki musztardy ( a nawet mniej niż pół, używam musztardy ''sarepskiej'')
1 duże mango
250 gr ugotowanej piersi z kurczaka
sól, biały pieprz, hot chilli w proszku (sporą szczyptę chilli)
Wykonanie:
Mniej - więcej garść chives kroimy drobniutko (tyle by uzyskać 2-3 łyżki stołowe)
Wrzucamy je do małego rondelka i zalewamy 50 ml wina.
Gotujemy chives z winem na ''małym ogniu'' przez kilka minut, tak aby winko w większości wyparowało i zaby zostało około 2-3 łyzki ''esencji winnej''
(tym razem został mi kieliszek esencji, czasem zostaje mniej, trzeba pamiętać by nie wygotowac, wszystkiego, minimum 2 łyżki musza zostać)
Schłodzoną pierś z kurczaka kroimy w paski.
Mango obrać ze skóry i pokroic w plastry- duże, mniejsze, dowolnie...
Do miseczki włożyć majonez, śmietanę (lub jej zamiennik), musztardę, przyprawy (odrobinę soli, szczyptę chilli i szczyptę pieprzu) oraz łyżkę ''esencji winnej''.
Delikatnie wymieszać, i dodawać kolejne ''porcje'' esencji uważając by sos nie zrobił się zbyt wodnisty.
Jeśli esencja zostaje, polewam ją po prostu po kurczaku , gdy już ułożę go w naczyniu i tak zostawiam.
W płytkim naczyniu ułożyć kurczaka i mango
Sosem najlepiej polewać tuż przed podaniem potrawy. Polaną sosem sałatkę posypać odrobiną świeżych chives.
Sałatka wyśmienicie smakuje z kieliszkiem schłodzonego Chardonnay.
Ostatnio mając ochotę na sałatkę , a nie posiadając MANGO zastąpiłam je BRZOSKWINIAMI W PUSZCE. Porojone w plastry doskonale zastąpiły mango, więc jeśli nie macie tego pysznego owocu pod ręką, możecie śmiało spróbowac przepis z użyciem brzoskwini.
Smacznego
EG
Komentarze