Malinowe niebo
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
niebieski barwnik (przypuszczam ,że zależy od barwnika ile trzeba dodać. Ja wlałam 1/8 łyżeczki - mierzone łyżeczkami-miarkami)
Nasączenie biszkoptu (wymieszać wszystko razem)
150ml wody
1 kieliszek wódki
1 łyżka soku z cytryny
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):
300 ml śmietany kremówki (double cream)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
różowy barwnik (wlałam 1/4 łyżeczki)
Masa do ozdabiania
300ml śmietany kremówki
1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatki
200g malin
250g dżemu malinowego
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (mieszać zawsze w jednym kierunku, by nie ''rozbijać powetrza'' by masa nie opadała

Dodać barwnik i wymieszać ponownie.

Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.

Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem) Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na trzy części.


Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie dość sztywna.

Dodać sok cytryny i różowy barwnik, miksować przez kilka sekund.
Każdą część biszkoptu nasączyć. Na pierwszą połowę biszkoptu położyć połowę dżemu malinowego.

Na dżem ułożyć masę śmietanową, położyć biszkopt.



Ponownie posmarować dżemem i masą, przykryć ostatnią częścią biszkoptu.
Zrobić białą masę do ozdabiania (śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny)
Masą wysmarować cały torcik. Wierzch posypać czekoladą, ułożyć maliny dookoła, z dżemu zrobić serduszko na środku.

I mamy gotowy torcik walentynkowy.



Smacznego
EG
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
niebieski barwnik (przypuszczam ,że zależy od barwnika ile trzeba dodać. Ja wlałam 1/8 łyżeczki - mierzone łyżeczkami-miarkami)
Nasączenie biszkoptu (wymieszać wszystko razem)
150ml wody
1 kieliszek wódki
1 łyżka soku z cytryny
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):
300 ml śmietany kremówki (double cream)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
różowy barwnik (wlałam 1/4 łyżeczki)
Masa do ozdabiania
300ml śmietany kremówki
1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatki
200g malin
250g dżemu malinowego
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (mieszać zawsze w jednym kierunku, by nie ''rozbijać powetrza'' by masa nie opadała
Dodać barwnik i wymieszać ponownie.
Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika.
Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem) Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na trzy części.
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie dość sztywna.
Dodać sok cytryny i różowy barwnik, miksować przez kilka sekund.
Każdą część biszkoptu nasączyć. Na pierwszą połowę biszkoptu położyć połowę dżemu malinowego.
Na dżem ułożyć masę śmietanową, położyć biszkopt.
Ponownie posmarować dżemem i masą, przykryć ostatnią częścią biszkoptu.
Zrobić białą masę do ozdabiania (śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny)
Masą wysmarować cały torcik. Wierzch posypać czekoladą, ułożyć maliny dookoła, z dżemu zrobić serduszko na środku.
I mamy gotowy torcik walentynkowy.



Smacznego
EG
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
• Tort różowy z truskawkami (na baby shower party)
Komentarze