Tort urodzinowy - ciasteczkowy

Dzień dobry wszystkim. Dzisiaj jest ważny dzień, moja córcia obchodzi 19ste urodziny 🎉 Jak co roku jestem odpowiedzialna za spełnienie tortowych marzeń. Tym razem padło na tort w kolorze różowym, biszkopt smak waniliowy, dwie masy: biała czekolada i cookie dough.
Moi drodzy, wyzwanie to nie lada było ale trt już prawie gotowy jest. Jeszce tylko kilka akcentów dodam tuż przed samym podaniem... i wkrótce się podzielę zdjęciami ☺️ na razie jeszcze wszystko zastyga wszystko w lodówce.


SKŁADNIKI:

▫️ BISZKOPT
6 jajek
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do piecznia


▫️ MASA COOKIE DOUGH
130g mąki
110g cukru brązowego
40g cukru białego
110g masła miękkiego
½ łyżeczki pasty waniliowej
50ml mleka
szklanka dropsów czekoladowych

▫️ MASA BIAŁA / RÓŻOWA
400g mascarpone
300g białej czekolady
100g masła


WYKONANIE:

BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać powoli by masa jajeczna nie opadła za bardzo. Piec 30min w 180C
Przestudzony biszkopt przekroić na 3 części i nasączyć mieszanką wody z cytryną


MASA COOKIE DOUGH
Mąka używana do masy musi być wczesniej podpieczona w piekrniku by zabić bakterie, podgrzewam na blaszce i mieszam od czasu do czasu i termometrem sprawdzam temperaturę mąki. Gdy siegnie 100C wyciągam. Studzę i przesiewam.

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj pastę waniliową i mleko. Utrzyj aż masa będzie puszyta.
Dodaj mąkę. Mixsuj. Na koniec dodaj dropsy czekoladowe i wymieszaj łyżką.


MASA BIAŁA / RÓŻOWA
Masło rozpuść z biała czekoladą. Dodaj do marscapone i utrzyj na jednolitą masę



 Pierwszą warstwę tortu przełóż 1/3 białej masy, drugą warstwę tortu przełóż cookie dough (zostaw ok 1/3 masy na kuleczki na wierzch). Do reszty białej masy dodałam różowy barwnik wedle życzenia córci i posmarowałam tort na wierzchu i po bokach. Posypałam kolorową posypką.

Udekorowałam resztą masy i kulkami cookie dough obtoczonymi w posypce. Jeszcze tylko dodam ryżowe motylki, happy birthday i świeczki :)


________________________________________________

Good morning everyone. Today we celebrating my daughter 19th birthday🎉 As every year, I was responsible for making cake dreams come true. This time it was a pink theme cake – vanilla sponge with two layers: 1st - white chocolate and 2nd - cookie dough.
It came out pretty great. Definitely worth trying!


✔️RECIPE:

▫️ SPONGE
6 eggs
5 tbsp caster sugar
1 tbsp vanilla sugar (or vanilla paste)
6 tbsp flour
1 tsp baking powder


Whip eggs with sugar until stiff. Spoon by spoon add flour and baking powder. Stir until flour is incorporated, be gentle otherwise egg batter will drop. Pour into tin (25cm diameter) Bake 30min / 180C
Cut the cooled down sponge 3 parts and brush it in a mixture of water and lemon


▫️ COOKIE DOUGH
Flour needs to be heat treated to kill bacteria. Spread it over baking tray, bake on 100C stir it from time to time and check the temperature of the flour with a thermometer. Cool and sift the flour


130g flour
110g brown sugar
40g white sugar
110g soft butter
½ teaspoon of vanilla paste
50ml milk
1 cup chocolate chips


Whip butter and sugar until fluffy. Add vanilla paste and milk. Mix together. Slowly add the flour. Mix. Finally, add the chocolate chips and mix with a spoon.


▫️ WHITE / PINK CREAM
400g mascarpone
300g white chocolate
100g butter


Melt butter with white chocolate. Add to mascarpone and mix until smooth


▫️ Put 1/3 of white cream on the first layer of the cake, cover with second layer of the sponge
▫️ Put cookie dough and gently spread on the second layer (leave about 1/3 of the batter for decoration). Put third part of your sponge
▫️ I added a pink dye to the rest of the white cream and covered my cake with it. Sprinkles on top. Little whips and few cookie dough balls on top and the cake and your birthday cake is ready 😊



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty