Ratatouille
Bogate w sos pomidorowy danie z miękkim bakłażanem, cukinią i papryką z pewnością przypadnie do gustu wszystkim lubiącym warzywa :)
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
3 średnie cukinie
3 papryki
6 duże pomidory
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, posiekane
5 ząbków czosnku, rozgniecione
½ łyżeczki cukru
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina chilli
mały pęczek bazylii
WYKONANIE:
1. Pokroić bakłażany na cztery wzdłuż, a następnie pociąć na kawałki o ok 2.5cm szerokości, cukinię tak samo. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Wyciąć środki i pokroić na grubsze kawałki.
2. Rozgrzać olej w i dodać posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i nabierze złoto-brązowego koloru. Dodaj bakłażany i cukinie, zwiększyć temperaturę lekko i smażyć przez 2-3 minut.

3. Dodać pomidory, paprykę, czosnek, cukier, trochę soli i pieprzu oraz odrobinę przyprawy chilli.

4. Dodać posiekaną bazylię i dobrze wymieszać.

5. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez ok 30 min.



6. Podawać posypane świeżą, poszatkowaną bazylią
Smacznego
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
3 średnie cukinie
3 papryki
6 duże pomidory
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule, posiekane
5 ząbków czosnku, rozgniecione
½ łyżeczki cukru
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina chilli
mały pęczek bazylii
WYKONANIE:
1. Pokroić bakłażany na cztery wzdłuż, a następnie pociąć na kawałki o ok 2.5cm szerokości, cukinię tak samo. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Wyciąć środki i pokroić na grubsze kawałki.
2. Rozgrzać olej w i dodać posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i nabierze złoto-brązowego koloru. Dodaj bakłażany i cukinie, zwiększyć temperaturę lekko i smażyć przez 2-3 minut.
3. Dodać pomidory, paprykę, czosnek, cukier, trochę soli i pieprzu oraz odrobinę przyprawy chilli.
4. Dodać posiekaną bazylię i dobrze wymieszać.
5. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez ok 30 min.
6. Podawać posypane świeżą, poszatkowaną bazylią
Smacznego
Komentarze