Karmel

Dzień dobry. Dzisiaj jeden z moich ulubionych smakołyków, który można dodać prawie do wszystkiego. Gęsty, kremowy karmel. Doskonały dodatek do ciast, lodów, deserów, naleśnikow, pieczywa i wielu innych.


SKŁADNIKI:⁠

200g cukru⁠
60g masła⁠
60ml śmietany kremówki⁠


WYKONANIE:

Podgrzej cukier na małym ogniu aż się rozpuści. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, nie mieszaj za bardzo dopóki cukier nie roztopi się, bo zrobią się grudki. Cukier gotować do czasu aż nabierze koloru jasno brązowego/złotego - uważaj by nie przypali⁠

⁠⁠Dodaj masło i mieszaj aż się roztopi - uwaga tu może się lekko spienić i wrzeć - zdjąć z ognia i mieszać aż się wszystko dobrze połączy.⁠ Powoli wlej kremówkę, wymieszaj dokładnie i gotuj przez minutę⁠

Karmel jest płynny gdy jest ciepły, gdy ostygnie, zestala się, tworząc teksturę ciągnącej krówki. Jeśli wolisz karmel bardziej płynny dolej więcej kremówki. ⁠

Karmel można przechowwać do okoła miesiąca w lodówce⁠


___________________________________________


Good morning lovely people. This is 10 minute caramel recipe that requires only 3 ingredients. It’s perfect for cakes, cupcakes, cookies, pound cake, ice cream, cheesecake, scones, apple pie, and more!⁠



RECIPE:⁠


⁠200g caster sugar⁠
60g butter⁠
60ml double cream⁠


Heat sugar over low heat, stirring occasionally- be gentle let it melt so it wont form clumps. Cook it until it forms thick brown, amber-coloured liquid. Be careful not to burn.⁠

⁠Add the butter and stir until melted and combined. Be careful because the caramel will bubble rapidly when the butter is added. Keep whisking until it comes together.⁠ Very slowly stir in heavy cream. Mix together and boil for a minute. ⁠

⁠The caramel is liquid as it comes off heat. As the caramel cools, it solidifies into a chewy texture. If you need a thinner caramel add more cream to the recipe. You can store it for up to 1 month in the refrigerator⁠


SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty