Przekładanka
SKŁADNIKI duża porcja, dla kilku osób
400g pieczarek
1/4 cebuli
1/4 łyżeczki przyprawy typu ''kucharek''
250g ugotowanego ryżu
200g szynki
150g sera żółtego
5 jajek
250 g ogórków konserwowych
ketchup
majonez
Wyjaśnienia:
Ogórki konserwowe podane w gramach, bo sztuka od sztuki wiekością różna, zatem napisanie ''5 ogórków'' nie daje odpowiednich proporcji ale mozna zwyczajnie dać ile kto lubi.
Ryż kupuję już ugotowany i jedno opakowanie zawiera 250g gotowego ryżu.
WYKONANIE:
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kucharek i dusimy pod przykryciem ok 10min, odkrywamy i gotujemy aż woda wyparuje.

Ogórki, szynkę i jajka kroimy w drobną kostkę.
Każdy składnik położyć w oddzielnym naczyniu, tak by podczas przygotowywania nie wymieszały się.
Ser żółty ścieramy na ''drobnych oczkach''.
Jajka gotujemy ''na twardo''.
Ketchup i majonez - nie podałam proporcji, bo nie do końca wymierzone.
Ketchupem polewam po warstwie , głównie na środku sałatki i rosmarowuję łyżką. Przypuszcam ,że około 1/4 200ml butelki. Majonez dodaję po łyżce i rozsmarowuję po górnej warstwie, około 1/3 słoika 250g
400g pieczarek
1/4 cebuli
1/4 łyżeczki przyprawy typu ''kucharek''
250g ugotowanego ryżu
200g szynki
150g sera żółtego
5 jajek
250 g ogórków konserwowych
ketchup
majonez
Wyjaśnienia:
Ogórki konserwowe podane w gramach, bo sztuka od sztuki wiekością różna, zatem napisanie ''5 ogórków'' nie daje odpowiednich proporcji ale mozna zwyczajnie dać ile kto lubi.
Ryż kupuję już ugotowany i jedno opakowanie zawiera 250g gotowego ryżu.
WYKONANIE:
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kucharek i dusimy pod przykryciem ok 10min, odkrywamy i gotujemy aż woda wyparuje.
Ogórki, szynkę i jajka kroimy w drobną kostkę.
Każdy składnik położyć w oddzielnym naczyniu, tak by podczas przygotowywania nie wymieszały się.
Ser żółty ścieramy na ''drobnych oczkach''.
Jajka gotujemy ''na twardo''.
Ketchup i majonez - nie podałam proporcji, bo nie do końca wymierzone.
Ketchupem polewam po warstwie , głównie na środku sałatki i rosmarowuję łyżką. Przypuszcam ,że około 1/4 200ml butelki. Majonez dodaję po łyżce i rozsmarowuję po górnej warstwie, około 1/3 słoika 250g
Komentarze