Zapiekanka - przekładanka
Proste potrawy są najczęściej tymi najlepszymi. Mix warzyw z kurczakiem w ziołowej oprawie. Polecam.
SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości papryka
4 średniej wielkości pomidory
500g cukinii
250g marchwi (2 duże sztuki)
1 średnia czerwona cebula
300g sera żółtego + 4 duże plastry
200g piersi z kurczaka (już ugrillowanej)
50ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka mix herbs (zioła prowansalskie będą ok)
1 łyżeczka kucharka
WYKONANIE:
1. Przygotować warzywa.
- pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry
- cukinię, marchew, paprykę pokroić w plastry
- cebule w drobną kostkę

2. Oliwę i przyprawy wymieszać. Posmarować naczynie żaroodporne - resztę zostawić by później polać zapiekankę
3. Układać warstwowo:
- na dno ułożyć całość marchwi
- pół porcji cukinii
- pół porcji papryki
- pół porcji pomidorów
- 4 plastry sera, tak by na całości przykryło warzywa
- całość kurczaka
- resztę cukinii
- resztę pomidorów
- resztę papryki
- zalać pozostałym olejem z przyprawami (po całości polewać)
- posypać całością czerwonej cebuli
- posypać żółtym serem

4. Przykryć folią aluminiową. Piec 45min w 160 stopniach.



SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości papryka
4 średniej wielkości pomidory
500g cukinii
250g marchwi (2 duże sztuki)
1 średnia czerwona cebula
300g sera żółtego + 4 duże plastry
200g piersi z kurczaka (już ugrillowanej)
50ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka mix herbs (zioła prowansalskie będą ok)
1 łyżeczka kucharka
WYKONANIE:
1. Przygotować warzywa.
- pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry
- cukinię, marchew, paprykę pokroić w plastry
- cebule w drobną kostkę
2. Oliwę i przyprawy wymieszać. Posmarować naczynie żaroodporne - resztę zostawić by później polać zapiekankę
3. Układać warstwowo:
- na dno ułożyć całość marchwi
- pół porcji cukinii
- pół porcji papryki
- pół porcji pomidorów
- 4 plastry sera, tak by na całości przykryło warzywa
- całość kurczaka
- resztę cukinii
- resztę pomidorów
- resztę papryki
- zalać pozostałym olejem z przyprawami (po całości polewać)
- posypać całością czerwonej cebuli
- posypać żółtym serem
4. Przykryć folią aluminiową. Piec 45min w 160 stopniach.
Smacznego
Komentarze