Pierogi z jagodami
SKŁADNIKI:
500g mrożonych jagód (Czemu mrożone? bo akurat miałam pod ręką, świeże równie dobrze się nadają)
4 łyżki cukru (jagody posypać cukrem rozmrożone jagody, delikatnie wymieszać)
Na taką ilość jagód polecam takie proporcje na ciasto:
300g mąki
150ml wody
1 jajko
Tutaj znajdziecie jak zrobić ciasto i pierogi przepis ''na szklanki'' KLIK
WYKONANIE:
1. Z mąki usypać mały kopiec, zrobić dołek i wbić jajko. Wymieszać delikatnie z mąką, dolewać po trochu wody i łączyć z mąką.

2. Wyrobić ciasto.
3. Podzielić ciasto na części. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka brzegiem np szklanki

4. Nałożyć łyżeczkę jagód, dokładnie zlepić brzegi.

Pamiętajcie - jeśli robicie pierogi ze świeżych jagód na tym etapie posypujecie jagody cukrem i zlepiacie brzegi

5. Pierogi ułożyć na posypanej mąką tacy.
6. Zagotować wodę w dużym garnku. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę. Delikatnie wymieszać, by nie przykleiły się do dna
.JPG)
Gdy wypłyną gotować ok 2 min. Odcedzić.
7. Podawać z dodatkiem śmietany z cukrem... pyszności...



Na taką ilość jagód polecam takie proporcje na ciasto:
300g mąki
150ml wody
1 jajko
Tutaj znajdziecie jak zrobić ciasto i pierogi przepis ''na szklanki'' KLIK
WYKONANIE:
1. Z mąki usypać mały kopiec, zrobić dołek i wbić jajko. Wymieszać delikatnie z mąką, dolewać po trochu wody i łączyć z mąką.
2. Wyrobić ciasto.
3. Podzielić ciasto na części. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka brzegiem np szklanki

4. Nałożyć łyżeczkę jagód, dokładnie zlepić brzegi.
Pamiętajcie - jeśli robicie pierogi ze świeżych jagód na tym etapie posypujecie jagody cukrem i zlepiacie brzegi
5. Pierogi ułożyć na posypanej mąką tacy.
6. Zagotować wodę w dużym garnku. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę. Delikatnie wymieszać, by nie przykleiły się do dna
Gdy wypłyną gotować ok 2 min. Odcedzić.
7. Podawać z dodatkiem śmietany z cukrem... pyszności...
Smacznego
Komentarze