Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to zdecydowanie letni obiad. Chociaż do lata jeszcze daleko to ja  po raz chyba już czwarty w tym sezonie zimowym robię pierogi z jagodami i... będą pewnie jeszcze parę razy :) 

SKŁADNIKI:

500g mrożonych jagód (Czemu mrożone? bo akurat miałam pod ręką, świeże równie dobrze się nadają)
4 łyżki cukru (jagody posypać cukrem rozmrożone jagody, delikatnie wymieszać)
Na taką ilość jagód polecam takie proporcje na ciasto:
300g mąki
150ml wody
1 jajko

Tutaj znajdziecie jak zrobić ciasto i pierogi przepis ''na szklanki'' KLIK


WYKONANIE:

1. Z mąki usypać mały kopiec, zrobić dołek i wbić jajko. Wymieszać delikatnie z mąką, dolewać po trochu wody i łączyć z mąką.



2. Wyrobić ciasto.

3. Podzielić ciasto na części. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka brzegiem np szklanki



4. Nałożyć łyżeczkę jagód, dokładnie zlepić brzegi.



Pamiętajcie - jeśli robicie pierogi ze świeżych jagód na tym etapie posypujecie jagody cukrem i zlepiacie brzegi

 

5. Pierogi ułożyć na posypanej mąką tacy.

6. Zagotować wodę w dużym garnku. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę. Delikatnie wymieszać, by nie przykleiły się do dna



Gdy wypłyną gotować ok 2 min. Odcedzić.

7. Podawać z dodatkiem śmietany z cukrem... pyszności...







Smacznego

Komentarze

Popularne posty