Party food: Zawijasy
Jeszcze nie wymyśliłam nazwy dla tego jedzonka. Może jakieś pomysły??
SKŁADNIKI:
Puff pastry (ciasto francuskie- takie cuś: Tu kliknij )
Bekon
Żółty ser (plastry)
2 łyżeczki czerwonego pesto
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki mixu ziołowego
pomidorki koktajlowe lub normalne
WYKONANIE:
Pokroić boczek w cieniutkie plastry ok 1,5 - 2cm, ser o podobnej szerokości/ wielkości.

SKŁADNIKI:
Puff pastry (ciasto francuskie- takie cuś: Tu kliknij )
Bekon
Żółty ser (plastry)
2 łyżeczki czerwonego pesto
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki mixu ziołowego
pomidorki koktajlowe lub normalne
WYKONANIE:
Pokroić boczek w cieniutkie plastry ok 1,5 - 2cm, ser o podobnej szerokości/ wielkości.
Ciasto francuskie kupuję gotowe. Jeśli ktoś ma czas może sam takowe przygotować. Powinno być cienko rozwałkowane na ok 0,5 cm najwięcej. Ciasto, które kupiłam było cienkie ale szerokie dlatego przekroiłam je na pół.

Każdą połowę posmarować łyżeczką pesto, posypać łyżeczką ziół i czosnku.

Na ciasto ułożyć kawałki boczku a na boczek położyć ser.

Przeciąć pomiędzy ułożonymi dodatkami.

Każdy kawałek złożyć na pół i zlepić na końcu.

Przełożyć do blaszki i piec w temp 200st ok 20 min ( do czasu aż ciasto się zrumieni)

Podawać z pomidorkami, które np. można nadziać na patyczek koktajlowy i wbić w zawijaska.
Dobre na zimno i na ciepło.




Smacznego
Edyta
Każdą połowę posmarować łyżeczką pesto, posypać łyżeczką ziół i czosnku.
Na ciasto ułożyć kawałki boczku a na boczek położyć ser.
Przeciąć pomiędzy ułożonymi dodatkami.
Każdy kawałek złożyć na pół i zlepić na końcu.
Przełożyć do blaszki i piec w temp 200st ok 20 min ( do czasu aż ciasto się zrumieni)
Podawać z pomidorkami, które np. można nadziać na patyczek koktajlowy i wbić w zawijaska.
Dobre na zimno i na ciepło.
Smacznego
Edyta
Komentarze