Królik w grzybach

SKŁADNIKI: 

2,5 kg królika
1 średnia cebula
40g suszonych leśnych grzybów
150g pieczarek
2 liście laurowe
1/2 łyżki kucharka
3 szt ziela angielskiego
1 liść kaffir lime (suszony liść limonki)
szczypta pieprzu szechuan


WYKONANIE:

Królika obsmażyć z każdej możliwej strony.

 

Przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, liść limonki, ziele angielskie, kucharek i pieprz szechuan. Podlać 2 kubkami wody, przykryć i dusić około półtorej godziny.



Suszone grzyby namoczyć (około pół godz). Odcedzić, przepłukać i namoczyć ponownie (kolejne pół godziny)



Pieczarki pokroić w plastry i poddusić.



Dodać do królika pieczarki i odcedzone grzyby leśne. Dusić wszystko razem pół godziny.



Gdy mięso królika bedzie miękke wyjąć je z garnka.



Sos zagęścić:
- można zasmażką  (60 gr masła, 4 łyżki mąki - Wrzucamy to w mały garnuszek i smażymy aż mąka się zrumieni)
- można również rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić

Dodać soli i pieprzu względem upodobań smakowych. Sos polać po króliku.



Gotowe



Doskonale smakuje z duszonymi buraczkami



Smacznego

Edyta

Komentarze

Iza pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Iza pisze…
A jak robisz duszone buraczki?? Bo ja jadam je tylko na zimno....
Edyta pisze…
W skrócie: gotuję buraczki, całe w posolonej wodzie. Gdy są tak w pół miękkie, odcedzam, obieram ze skóry i ścieram na drobnej tartce. doprawiam solą, pieprzem i duszę z odrobinką masła , aż będą mięciutkie. na koniec dodaję odrobinę słodkiej smietanki, ale naprawdę malutko. Czasem dodaję tez odrobinę zasmażki, by je lekko zagęścić, ale można pewnie tez mąkę z wodą wymieszać i zagęścić. Podaję ciepłe.

Popularne posty