Królik w grzybach
SKŁADNIKI:
2,5 kg królika
1 średnia cebula
40g suszonych leśnych grzybów
150g pieczarek
2 liście laurowe
1/2 łyżki kucharka
3 szt ziela angielskiego
1 liść kaffir lime (suszony liść limonki)
szczypta pieprzu szechuan
WYKONANIE:
Królika obsmażyć z każdej możliwej strony.

Przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, liść limonki, ziele angielskie, kucharek i pieprz szechuan. Podlać 2 kubkami wody, przykryć i dusić około półtorej godziny.

Suszone grzyby namoczyć (około pół godz). Odcedzić, przepłukać i namoczyć ponownie (kolejne pół godziny)

Pieczarki pokroić w plastry i poddusić.

Dodać do królika pieczarki i odcedzone grzyby leśne. Dusić wszystko razem pół godziny.

Gdy mięso królika bedzie miękke wyjąć je z garnka.

Sos zagęścić:
- można zasmażką (60 gr masła, 4 łyżki mąki - Wrzucamy to w mały garnuszek i smażymy aż mąka się zrumieni)
- można również rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić
2,5 kg królika
1 średnia cebula
40g suszonych leśnych grzybów
150g pieczarek
2 liście laurowe
1/2 łyżki kucharka
3 szt ziela angielskiego
1 liść kaffir lime (suszony liść limonki)
szczypta pieprzu szechuan
WYKONANIE:
Królika obsmażyć z każdej możliwej strony.
Przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, liść limonki, ziele angielskie, kucharek i pieprz szechuan. Podlać 2 kubkami wody, przykryć i dusić około półtorej godziny.
Suszone grzyby namoczyć (około pół godz). Odcedzić, przepłukać i namoczyć ponownie (kolejne pół godziny)
Pieczarki pokroić w plastry i poddusić.
Dodać do królika pieczarki i odcedzone grzyby leśne. Dusić wszystko razem pół godziny.
Gdy mięso królika bedzie miękke wyjąć je z garnka.
Sos zagęścić:
- można zasmażką (60 gr masła, 4 łyżki mąki - Wrzucamy to w mały garnuszek i smażymy aż mąka się zrumieni)
- można również rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić
Komentarze