Śliwkowe róże
Niedawno były JABŁKOWE RÓŻE. Dziś wersja ze śliwkami.
SKŁADNIKI:
5 śliwek
1 arkusz ciasta francuskiego
1 łyżka dżemu z moreli (można użyć też śliwkowego)
1 łyżka wody
cynamon
cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Włącz piekarnik, 180 stopni C (z termoobiegiem posiadam piekarnik), niech się nagrzewa.
2. Śliwki - wyjąć pestkę, przekroić na połowę. Pozostawić skórę. Pokroić w cienkie plastry.
Śliwki są miękkie zatem w przeciwieństwie do jabłkowych wypieków różanych nie trzeba ich obgotowywać.

3. Arkusz ciasta francuskiego rozwałkować dość cienko. Pociąć na kilka pasków na ok 6-8cm szerokości. Najłatwiej je kroić nożem do pizzy :) Mi wychodzi 7- 8 sztuk.

4. W misce wymieszać dżem z 1 łyżką wody. Następnie posmarować tym dżemem centrum paska ciasta francuskiego.

5. Plasterki śliwek układać w połowie ciasta, wzdłuż całego kawałka. Następnie złożyć ciasto na pół (wzdłuż)


6. Zwinąć ciasto francuskie w rulonik, by uformować kształt róży.

7. Włozyć w foremkę (posmarowaną tłuszczem). Posypać cynamonem. Piec 40-45 minut.

8. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 5 minut, posypać lekko cukrem pudrem.


SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
5 śliwek
1 arkusz ciasta francuskiego
1 łyżka dżemu z moreli (można użyć też śliwkowego)
1 łyżka wody
cynamon
cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Włącz piekarnik, 180 stopni C (z termoobiegiem posiadam piekarnik), niech się nagrzewa.
2. Śliwki - wyjąć pestkę, przekroić na połowę. Pozostawić skórę. Pokroić w cienkie plastry.
Śliwki są miękkie zatem w przeciwieństwie do jabłkowych wypieków różanych nie trzeba ich obgotowywać.
3. Arkusz ciasta francuskiego rozwałkować dość cienko. Pociąć na kilka pasków na ok 6-8cm szerokości. Najłatwiej je kroić nożem do pizzy :) Mi wychodzi 7- 8 sztuk.
4. W misce wymieszać dżem z 1 łyżką wody. Następnie posmarować tym dżemem centrum paska ciasta francuskiego.
5. Plasterki śliwek układać w połowie ciasta, wzdłuż całego kawałka. Następnie złożyć ciasto na pół (wzdłuż)
6. Zwinąć ciasto francuskie w rulonik, by uformować kształt róży.
7. Włozyć w foremkę (posmarowaną tłuszczem). Posypać cynamonem. Piec 40-45 minut.
8. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 5 minut, posypać lekko cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Komentarze