Naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki z serem i rodzynkami. Podsmażone na masełku, polane miodem i z dodatkiem śmietany. Takie miałam dziś przepyszne śniadanko. A do u was dzisiaj na talerzu?

⁠SKŁADNIKI:

▫️ Naleśniki:⁠
1szkl mąki⁠
0,5 szkl mleka⁠
0,5 szkl wody ( +ewentualnie więcej jeśli ciasto jest za gęste)⁠
1 jajko⁠

▫️ Nadzienie:⁠
500g twarogu⁠
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu⁠
2 łyżki dowolnego słodzidła⁠
4 łyżki jogurtu naturalnego⁠
⁠garść rodzynek⁠



WYKONANIE

▫️ Naleśniki:⁠

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lejące się.⁠ Patelnię spryskać olejem, dobrze rozgrzać. Wlać odrobinę ciasta, rozlać po patelni (naleśniki powinny być cienkie). Smażyć ok 2min z każdej strony⁠

⁠▫️ Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszać. Posmarować naleśnik, złożyć na pół, lub w trókąty

⁠▫️ Naleśniki można podsmażyć na maśle, polać jogurtem, dodać odrobine miodu lub świeżych owoców.

⁠⁠_____


⁠Crepe with curd cheese and raisins. Fried with butter, with cream and honey on top. That's my fabulously delicious breakfast today. What did you have today?


INGREDIENTS

▫️ Pancakes:
1 cup flour
0,5 cup milk
0,5 cup water (+ possibly more if the batter is too thick)
1 egg

▫️ Filling: ⁠
500g curd cheese⁠
2 tablespoons vanilla sugar
1 teaspoon of cinnamon⁠
2 tablespoons of any sweetener⁠
4 tablespoons of plain yogurt⁠
A handful of raisins


METHOD

▫️ Crepes:
Mix all ingredients thoroughly. The batter should be slightly runny. Spray the pan with oil, heat up well. Pour a little batter into the pan (pancakes should be thin). Fry it for about 2 minutes on each side

▫️ Thoroughly mix all ingredients for the filling. Spread on the pancake, fold it in half or in triangles

▫️ Pancakes can be fried in butter, served with yoghurt, honey or fresh fruit



SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty