Ciasteczka kruche z otrębów

SKŁADNIKI:
14 szt
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 trójkąciki serka topionego ''Krówka śmieszka'' (najlepiej ''light'')
1 i 1/2 (półtora) łyżki słodzika ''SPLENDA'' (lub jedna łyżka cukru pudru)
kilka kropel esencji śmietankowej
kilka kropel esencji czekoladowej
szczypta soli
3 łyżki mleka chudego
1 łyżeczka kakao
PRZYGOTOWANIE:
Otręby, mąkę kukurydzianą, serek, słodzik, 2 łyżki mleka mieszamy dokładnie. Ciasto powstaje dość gęste (gdyby było bardzo, bardzo gęste - dodać jeszcze łyżkę mleka)
Podzielić masę na pół.
Do drugiej połowy dodać 1 łyżeczkę kakao i łyżkę mleka i dolać esencji czekoladowej
Do ''jasnego ciasta'' dodać esencję śmietankową.

Wymieszać.

Ciasto nakładać łyżeczką i uformować / rozklepać małe okrągłe ciasteczka.
Piec w temp 180 st przez około 20 min (aż się lekko zrumieni)

Ciasteczka studzić tak aby był przepływ powietrza, ja używam rusztu z piekarnika :)
Z tej porcji wyszło mi 14 szt

Najlepiej zajadać jak są takie świeże i chrupiące, tuż po upieczeniu i wystudzeniu.... pyyyyyycha...
Smacznego
Do drugiej połowy dodać 1 łyżeczkę kakao i łyżkę mleka i dolać esencji czekoladowej
Do ''jasnego ciasta'' dodać esencję śmietankową.
Wymieszać.
Ciasto nakładać łyżeczką i uformować / rozklepać małe okrągłe ciasteczka.
Piec w temp 180 st przez około 20 min (aż się lekko zrumieni)
Ciasteczka studzić tak aby był przepływ powietrza, ja używam rusztu z piekarnika :)
Z tej porcji wyszło mi 14 szt

Najlepiej zajadać jak są takie świeże i chrupiące, tuż po upieczeniu i wystudzeniu.... pyyyyyycha...
Smacznego
Komentarze
Alexia91