Pizza na cieście drożdżowym

Pizza na cieście drożdżowym

SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 szkl mąki
1 łyżka oleju
7g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
szklanka mleka

Dodatki:
dowolne: pieczarki, kukurydza, szynka, cebula itp, itd

Sos pomidorowy:
2 duże pomidory obrane ze skóry
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1 łyżeczka suszonego otartego oregano
kilka liści świeżej bazylii
szczypta przyprawy chilli

Wszystkie składniki na sos pomidorowy wrzucamy do blendera i miksujemy.
można przetrzeć sos przez sitko, by wyeliminować pestki.



WYKONANIE:

Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże wymieszać dokładnie. Wsypać mąkę do dużej miski, zrobić dołek na środku i wlać zalewę drożdżową. Oprószyć lekko mąka i odstawić pod przykryciem na 15min.



Po 15min zalewa będzie się lekko ''pienić'' (co wydaje mi się oznacza, że drożdże pracują). Dolać łyżkę oliwy i wyrabiać ciasto.

 

Dobrze wyrobione ciasto powinno być puszyste, niezbyt ''zbite'' i odklejać się od ręki. Jeśli wydaje się ,że ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody i wyrabiać.
Wrobione ciasto przełożyć do czystej miski spryskanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godz.



Po pół godz ciasto ponownie zagnieść i odstawić na kolejne pół godz.



Po tym czasie ciasto zagnieść, dla wprawionych- formować w ręku, dla mniej wprawionych jak ja- rozwałkować delikatnie by uformować spód pod pizze ( o grubości ok 0,5 cm)



Jest to spora porcja , która wystarcza na dwie blaszki ciasta o średniej grubości. Spód pizzy przełożyć do blaszki, ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki (dodałam uprzednio podduszone pieczarki, paprykę czerwona, kukurydzę, pepperoni i ser mozzarella)

 

Wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika, piec w temp 200st , 35-40 min.







Smacznego

Edyta

Komentarze

wiola pisze…
oj kusisz, kusisz:)))
wstaw coś dla mnie, bo jeszcze się skuszę:)

Popularne posty