Nadziewane Pieczarki

SKŁADNIKI:

4 duże pieczarki
220g mielonego mięsa z indyka
1/4 średniej cebuli
1 jajko
szczypta ziół
1/2 łyżeczki kucharka
1 łyżka otrębów pszennych
2 ząbki czosnku
łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
3 łyżki śmietany


WYKONANIE:

Z pieczarek wyciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę. Cebule poszatkować.



Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę, pokrojone nóżki pieczarek, otręby i przyprawy. Dokładnie wymieszać



Nadziać każdą pieczarkę mięsem mielonym



Nadziane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać szczyptą ziół.
Czosnek pokroić w duże kawałki i wrzucić do naczynia. Wszystko podlac 4-5 łyżkami wody.
Piec w 180 st C 40-45 min



Po upieczeniu wyjąć pieczarki.
Sos, który powstał zmiksować (by rozdrobnić kawałki czosnku, można zgnieść widelcem)



Śmietanę , wodę i mąkę wymieszać i wlać do sosu. Zagotować, ciągle mieszając do czasu aż sos zgęstnieje.



Polać sos po pieczarkach.





Smacznego

Edyta

Komentarze

Popularne posty