Green Thai Chicken Curry

Przepis zainspirowany wizytą w tajskiej restauracji. Niestety nie udało mi się dosłownie odtworzyć smaku tej potrawy,ale było blisko :)

SKŁADNIKI:

450g piersi z kurczaka
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki Green Thai Paste
400ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
100ml wody
1/2 kostki rosołowej
1 mała zielona papryczka chilli
2-4 łyżki groszku zielonego
1 łyżeczka brązowego cukru
250g ugotowanego ryżu basmati
4 liście limonki (kaffir lime leaves) 



WYKONANIE:

Przygotować produkty: Kurczaka, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chilli pokroić w plastry.

 


Rozgrzewamy wok i pryskamy lekko olejem. Podsmażamy cebule, czosnek i paprykę chilli przez około 2 minuty. Dodajemy green thai paste, smażymy kolejną minutę.

 

Dodać następnie mleko kokosowe, kostkę rosołową, wodę, liście limonki. Doprowadzić do wrzenia.



Na gotujący się wywar wrzucić kawałki piersi z kurczaka.



Gotować na wolnym ogniu około 7-10 min i dorzucić cukinię, gotować kolejne 5-10 min. Gdy kurczak będzie miękki, dodać sos rybny, cukier, limonkę i groszek zielony. Gotować wszystko około 3 min.



Podawać z ryżem.







Smacznego

Edyta

Komentarze

wiola pisze…
może nie udało Ci się odtworzyć smaku, ale dla mnie wszystko co tajskie jest pyszne, chyba nawet arszenik po tajsku bym zjadła:)))
Edyta pisze…
och, ja chyba też. bardzo mi smakują potrawy kuchni tajskiej.
cudowne łącznie owoców z warzywami, mięsem i pikantnością :)

Popularne posty