Green Thai Chicken Curry
Przepis zainspirowany wizytą w tajskiej restauracji. Niestety nie udało mi się dosłownie odtworzyć smaku tej potrawy,ale było blisko :)
SKŁADNIKI:
450g piersi z kurczaka
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki Green Thai Paste
400ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
100ml wody
1/2 kostki rosołowej
1 mała zielona papryczka chilli
2-4 łyżki groszku zielonego
1 łyżeczka brązowego cukru
250g ugotowanego ryżu basmati
WYKONANIE:
Przygotować produkty: Kurczaka, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chilli pokroić w plastry.


Rozgrzewamy wok i pryskamy lekko olejem. Podsmażamy cebule, czosnek i paprykę chilli przez około 2 minuty. Dodajemy green thai paste, smażymy kolejną minutę.

Dodać następnie mleko kokosowe, kostkę rosołową, wodę, liście limonki. Doprowadzić do wrzenia.

Na gotujący się wywar wrzucić kawałki piersi z kurczaka.

Gotować na wolnym ogniu około 7-10 min i dorzucić cukinię, gotować kolejne 5-10 min. Gdy kurczak będzie miękki, dodać sos rybny, cukier, limonkę i groszek zielony. Gotować wszystko około 3 min.

Podawać z ryżem.



Smacznego
Edyta
SKŁADNIKI:
450g piersi z kurczaka
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki Green Thai Paste
400ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
100ml wody
1/2 kostki rosołowej
1 mała zielona papryczka chilli
2-4 łyżki groszku zielonego
1 łyżeczka brązowego cukru
250g ugotowanego ryżu basmati
4 liście limonki (kaffir lime leaves)
WYKONANIE:
Przygotować produkty: Kurczaka, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chilli pokroić w plastry.
Rozgrzewamy wok i pryskamy lekko olejem. Podsmażamy cebule, czosnek i paprykę chilli przez około 2 minuty. Dodajemy green thai paste, smażymy kolejną minutę.
Dodać następnie mleko kokosowe, kostkę rosołową, wodę, liście limonki. Doprowadzić do wrzenia.
Na gotujący się wywar wrzucić kawałki piersi z kurczaka.
Gotować na wolnym ogniu około 7-10 min i dorzucić cukinię, gotować kolejne 5-10 min. Gdy kurczak będzie miękki, dodać sos rybny, cukier, limonkę i groszek zielony. Gotować wszystko około 3 min.
Podawać z ryżem.
Smacznego
Edyta
Komentarze
cudowne łącznie owoców z warzywami, mięsem i pikantnością :)