Sushi maki z łososiem i warzywami


Istnieje wiele rodzajów sushi. Niezbędne minimum wiedzy to rozróżnienie maki od nigiri. Podstawowy podział wynika ze sposobu wykonania.
Niezależnie od podziału, możemy wymienić kilka kryteriów które powinien spełniać niemal każdy kawałek sushi. 
1. wielkość kawałków na jakie kroimy sushi powinna umożliwiać zjedzenie ich jednym kęsem
2. w przygotowaniu sushi ważny jest aspekt estetyczny, sushi musi wyglądać ładnie i być starannie podane. 
3. składniki użyte do sushi, niezależnie czy to ryby czy warzywa, powinny być jak najlepszej jakości.

Dwa podstawowe rodzaje to:

Maki - jest najbardziej rozpoznawalnym i najpopularniejszym rodzajem sushi. Maki przygotowujemy zawijając w arkusze z glonów nori ryż wraz z różnorodnymi, dodatkowymi składnikami w środku. Sushi to jest „zwijane” na bambusowej macie, a następnie krojone. Składniki, które stanowią wypełnienie maki-zushi nazywamy gu.  Od ich rodzaju i ilości zależy jakie maki otrzymamy.

Nigiri - ten rodzaj sushi właściwie równie popularny jak maki. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Często nigiri owinięte jest cienkim paseczkiem nori, aby nie brudzić sobie rąk podczas jedzenia palcami. Składniki do ułożenia na nigiri nazywają się tane bądź neta, co oznacza „pokrycie”




SUSHI MAKI


SKŁADNIKI:


RYŻ SUSHI
sushi nori - czyli płaty wodorostów
avocado
łosoś wędzony
ogórek
wasabi



WYKONANIE:


1. Avocado pokroić w plastry i obficie skropić sokiem z cytryny, nawet w nim namoczyć avocado, żeby nie ściemniało. ogórka pokroić w paski (wyciąć ziarna)

2. Na płaty wodorostów nałożyć dużą garść ryżu i równomiernie rozsunąć ryż zostawiając ok 2cm z jednego brzegu.

Wodorosty układamy na macie do zawijania sushi. Ja swoją matę owijam folia spożywczą.

 

3. Płaty nori (wodorosty) z jednej strony są bardziej chropowate, z drugiej gładkie i błyszczące. Ryż nakładać na tą chropowatą stronę. .

4. Środek ryżu posmarować wasabi (niedużą ilość), kładę tak na palec i przez środek przesuwam.

 
5. Ułożyć łososia, avocado i ogórek

 

6. Zawinąć sushi, pamiętając by w miarę mocno ściskać, żeby całość się dobrze skleiła.
Polecam obejrzenie kilku fimików na youtube by zobaczyć jak zwijać sushi.

Ja najpierw zawijam z jednej strony.

 

Potem delikatnie nawilżam 2cm wodorostów bez ryżu, jak widać na zdjęciu wyżej. Ściągam matę z zawiniętej części tak by wodorost mógł się ''skleić''. Odwracam matę i zawijam by dobrze połączyć.



Nie wiem czy zdjęcia są wystarczającym źródłem. Mam nadzieję, ze pomogą. Roluję chwilę by uformować moje sushi

 

Następnie kroję zwilżonym nożem na małe kawałki. Podawać z sosem sojowym.











Smacznego

Komentarze

Popularne posty